Ekonomi yönetiminin JP Morgan ile yatırımcı toplantısı gerçekleştirildi. Uluslararası yaklaşık 50’ye yakın yatırımcının katıldığı toplantıda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Türk ekonomisini, yeni politikaları, faiz ve enflasyon ile ilgili uygulamaları anlattı. Peki, JP Morgan toplantısında ne mesajlar verildi? İşte Bakan Şimşek ve Erkan’ın toplantısında konuşulanlar…
Dünyanin en büyük yatirim bankalarindan olan JP Morgan, Türkiye Ekonomik Forumu toplantisi için 50’ye yakin yatirimci ile Istanbul’a geldi. Ekonomi yönetimi ile Türkiye’deki yatirim olanaklari için bir dizi kritik görüsme gerçeklestirildi. Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek ile Merkez Bankasi Baskani Hafize Gaye Erkan uluslararasi yatirimcilarla bire bir görüsmeler yapti. Simsek ve Erkan toplantida yatirimcilara Türkiye ekonomisi, uygulamaya aldiklari yeni politikalari anlatti. Toplanti basina kapali gerçeklestirildi.
Reuters’in gördügü programa göre, toplantida Merkez Bankasi Baskani Hafize Gaye Erkan’in ‘Para politikasi ve makroekonomik görünüm’, Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek’in de ‘Maliye politikasi görünümü’ konulu sunumlari yer aldi.
Toplantida ayrica konusmaci olarak, Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz ve Ziraat Bankasi Genel Müdürü Alpaslan Çakar’in yani sira, Türkiye Varlik Fonu ve Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi baskanlari da yer aldi.
40’in üzerinde katilimcinin yer aldigi toplantida bilgi sahibi bir kaynak Reuters'a toplantida konusulanlari anlatti.
Kaynagin verdigi bilgilere göre, Simsek toplantiya katilan yatirimcilara ekibinin tam bir politik destege sahip oldugunu ve kademeli sikilastirmaya devam edeceklerini söyledi.
Simsek ayrica önden yüklemeli maliye politikasina vurgu yapti ve depreme iliskin harcamalar çikarildiginda Maastricht kriterlerine yaklasilacagini belirtti.
Ayni kaynagin verdigi bilgiye göre, Simsek toplantida kredi büyümesine getirilen önlemlerin etkisiyle ekonominin yavaslayacagini belirtti ancak ekonomide ani bir durma istemediklerini kaydetti. Erkan ise sunumunda agirlikli olarak enflasyon konusuna odaklandi.
Sunumunun ardindan yatirimci gruplariyla ayri ayri bir araya gelen Simsek, bu kapsamda BlackRock, JP Morgan, Singapur Varlik Fonu ve Franklin Templeton yatirim sirketlerinin temsilcileriyle bire bir görüstü.
Maastricht Antlasmasi’nda AB’ye üye devletlerin Ekonomik ve Parasal Birlige katilimi için öngörülmüs bulunan zorunlu kosullar belirtildi.
Maastricht Antlasmasi’nda üye devletlerin Ekonomik ve Parasal Birlige katilimi için öngörülmüs bulunan zorunlu kosullar Merkez Bankalarinin asamali olarak bagimsiz hale getirilmesi için yasal degisikliklerin yapilmasi ve ‘Makroekonomik yaklasim kriterleri’ne uyum olarak iki genel baslik altinda toplanabilir:
- Her üyenin yillik ortalama enflasyon orani, fiyat artisini en düsük üç üye devletin yillik enflasyon orani ortalamasini en fazla 1.5 puan geçebilecektir.
- Üye devletlerin planlanan, ya da fiili kamu açiklarinin gayri safi yurtiçi hasilalarina oraninin yüzde 3’ü asmamasi gerekmektedir.
- Üye devletlerin planlanan, ya da fiili kamu borç stoklarinin, gayri safi yurtiçi hasilalarina oraninin yüzde 60’i geçmemesi zorunludur.
- Her üye devlet, fiyat istikrari bakimindan en iyi sonucu saglayan üç üye devletin ortalama nominal uzun vadeli faiz oranini en fazla 2 puan asabilecektir.
- Üye devletlerin ulusal paralari, Avrupa Döviz Kuru Mekanizmasinin izin verdigi ‘normal’ dalgalanma marji içinde kalmalidir. (REUTERS)