Milyonlarca emekli adayının beklediği emeklilikte yaşa takılanlar yasasının (EYT) 2022 yılı bitmeden Meclis’e gelerek yasalaşması planlanıyor. EYT yasası ile çalışanları ve iş verenleri bazı riskler de bekliyor. Yasayla çalışanların emekli olduktan sonra bir daha aynı ücretle iş bulmakta zorlanacağını, iş verenlerin ise emekli olan çalışanları nedeniyle üretim ve pazarlamada aksamalar yaşayacağını yönünde uyarılarda bulunan uzmanlar, yaşanacak tazminat yüküne de dikkat çekerek iş verenin şimdiden hazırlık yapması gerektiğine dikkat çekti.
Kamuoyunun gündeminde olan konularla ilgili çalışmalar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 1 Ekim’de yeni yasama dönemine başlamasının ardından Meclis gündemine gelmeye başladı. İlk olarak vergi, ceza, kredi faizleri gibi ekonomik düzenlemeleri içeren torba yasa Meclis’in gündemine gelirken milyonlarca emekli adayı çalışan ve iş verenlerin gözü ise yıl bitmeden TBMM’ye gelmesi beklenen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine çevirmiş durumda.
Aralık ayında kamuoyuna açıklanarak Meclis’e gelmesi beklenen EYT yasası ile ilk plana göre 1 milyona yakın kişinin emekli olması bekleniyor. Ocak 2023’te yasalaşarak yürürlüğe girmesi beklenen EYT yasasının çalışanlara, iş verenlere ve bütçeye ne gibi yükümlülükler getireceği ise merak konusu oldu.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ömer Cihat Bay, EYT yasası ile birlikte çalışanların ve iş verenlerin yaşayabileceği risk ve sorunlara açıklık getirdi.
EYT yasası çıktıktan sonra çalışanların emekli olabilmeleri için yasa gereği çalıştıkları iş yerinden ’emekli olmak sebebiyle işten çıkışı’ yapılması gerektiğini belirten Ömer Cihat Bay, SGK il müdürlüklerinin de sürecin başlamasıyla oluşacak başvuru yoğunluğuna hazırlık yaptığını söyledi.
Prim gün sayısını tamamlayan çalışanların emeklilik sebebiyle işten çıkışı durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklarını belirten Bay, “İşlemlerin tamamlanmasıyla birlikte de emekli aylığı almaya başlayacaklar. Fakat işten çıktıkları için tekrar çalışmak istediklerinde benzer ücretle aynı türden bir işyeri bulmaları zor olacak" dedi.
#haber#
Çalışanların emekli olduktan sonra çalışmak istediklerinde yaşayacağı sorunlara dikkat çeken Bay, EYT yasası sonrası iş verenleri bekleyen sorunlara da dikkat çekti.
EYT düzenlemesinin iş verenler için birtakım riskleri de beraberinde getireceğini vurgulayan Bay, bunları üretim ve pazarlamada aksama, kıdem tazminatı ve yıllık izin ücretlerini ödeme yükümlüğü, SG ve vergi teşviklerini kaybetme riski ile insan kaynakları planlamasında yaşanabilecek riskler olarak sıraladı.
EYT yasasının merkezi bütçeye getireceği yükün yeni vergilerle finanse edileceğinin tahmin edildiğini belirten Bay, çıkması artık neredeyse kesinleşen düzenleme sonrası zor durumda kalmamaları adına iş verenlere şu uyarılarda bulundu: Zaman kaybetmeden muhasebe ve insan kaynakları uzmanları vasıtasıyla gerekli planlama ve düzenlemenin getireceği mali yükümlülükler konusunda şimdiden çalışma yapmalıdır.
Öte yandan EYT düzenlemesinde prime dayalı bir sistem getiriliyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılığı başlayanlar çalışma sürelerini oldurdukları takdirde yaş koşulu aranmadan emeli olabilecek.
Çalışma hayatına 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan kadınlar 20, erkekler ise 25 yılını doldurdukları takdirde yasal düzenlemeyle yaş koşulu aranmadan emekli olabilecek ve EYT düzenlemesiyle emeklilikte prime dayalı bir sistem getirilecek. Böylece şartlarını tamamlayan emekli adayları kademeli bir şekilde emekli olacak. EYT yasasını bekleyen emekli adaylarının hizmet dökümünü çıkararak kapsamlı bir inceleme yapması gerekiyor.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası ile emeklilik sisteminde köklü bir değişiklik olacak. Milyonlarca Bağ-Kur ve SKK’lıyı yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme geliyor. Yeni sorunlarla karşılaşılmaması adına kurumlar arasındaki farklılıklar giderilerek emeklilik sisteminde yeni bir standart getirilecek. Böylece emekli maaşı hak sahipliği konusunda tüm işlemler tek bir model üzerinden yürütülerek karar verilecek.
#galeri#