Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sadece enerji piyasasını değil aynı zamanda tedarik zincirinde oluşan baskı ile birlikte küresel çapta enflasyonu arttıran en önemli etkenlerden birisi oldu. Dünya Bankası’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamanın ardından Uluslararası Para Fonu (IMF) yeni bir duyuruda bulundu. İki ülke arasındaki savaşın dünyada görünümü bozduğunu belirten IMF, Küresel Görünüm Raporu ile Finansal İstikrar raporunu yayımladı. IMF ülkelerin ekonomik büyüme tahminlerini düştü.
#haber#
Savaşla ortaya çıkan gıda, enerji ve tedarik sıkıntısı piyasaları adeta alt üst ederken petrol piyasası Salı günü dalgalı bir işlem gördü. Avrupa’nın Rusya’ya uygulaması beklenen petrol ve doğal gaz ambargosu ile ilgili henüz bir gelişme olmasa da savaşta belirsizlik hafta başında yükselişe geçen petrolün yerini düşüşe bıraktı. Mart ayında 135 dolara kadar çıkarak rekor kıran ancak Nisan ayında düşüşe geçen Brent petrol 11 Nisan’da 99,50 dolara kadar geriledi. Dün 116 dolara kadar çıkan Brent petrol fiyat kazancını koruyamadı ve bugün 110 doların altına indi. Gün içinde yüzde 5’in üzerinde değer kaybeden Brent petrol 107,11 dolar seviyesinde işlem görüyor.
Yaşanan düşüş görünümü iki yılın en yüksek seviyesindeki dolar ticaretinden kaynaklanan fiyat baskısını artırdı. Daha güçlü bir dolar, dolar cinsinden fiyatlandırılan emtiaları diğer para birimleri sahipleri için daha pahalı hale getirir ve bu da talebi azaltabilir.
Altının emtia fiyatı psikolojik sınır olan 2.000 dolarlık psikolojik sınırdan uzaklaştı. Salı günü bir miktar satış gözlemlenirken gün içindeki düşüş akşam saatlerine doğru hızlandı ve son dört günün en düşük seviyesine çekildi. Altın 1.958 dolar ile gün içinde yüzde 1,3’ün üzerinde değer kaybetti. FED’in faiz kararına piyasalar odaklanırken 50 baz puanlık faiz artışı ifade ediliyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın daha da kötüleşme ve krizin yüksek olan enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturması endişesi sürüyor.