Başbakan Davutoğlu TOBB’un Ekonomi Şûrası’na katılarak iş dünyasını dinledi. Kuyumcular kredi kartında 9 taksitin yeniden getirilmesini, dayanıklı tüketim sektörü temsilcileri de enerji verimliliği yüksek ürünlerin teşvik edilmesini istediler.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde çalışmalarını sürdüren 60 sektör meclisi temsilcilerinin sorunlarını ve taleplerini yerinde dinledi. Kuyumcular kredi kartına taksit sınırlamasının kaldırılmasını, dayanıklı tüketim sektörü temsilcileri ise enerji verimliliği yüksek ürünlere teşvik istedi. Katılımcıların taleplerini dinleyen Davutoğlu, “Eğer bir ülkede, 81 vilayetten gelen her temsilci, daha fazla OSB istiyorsa orada üretim aşkı, heyecanı, var demektir. Üretimi, istihdamı artıracak ne talep varsa, bunlara hep olumlu bakmaya hazırız. Ama bu taleplerin karşılanması sonrasında da sizlerin performansınızın yükselmesini bekliyoruz” dedi. Davutoğlu şu mesajları verdi:
Bursta KTV kabul edilemez
-Öğrenci burslarından KDV alınması dile getirildi. Bir akademisyen olarak bunu kabul edemeyiz. Varsa böyle bir şey, kesinlikle bunun önüne geçeriz.
-OSB’lerde emlak vergisine üst sınır getirilecek. Yerel yönetimlerin kafasına göre uygulamalarla izin veremeyiz.
-Serbest bölgelerin, organize sanayi bölgelerine tanınan emlak vergisi istisnasından yararlandırılmasına olumlu bakıyoruz. Yasal düzenleme yapacağız.
-Dayanıklı tüketim mallarında ÖTV düşürülecek. Bunun hangi oranda nasıl olacağı konusunda enerji verimliliğine göre bir değerlendirme yapacağız.
-Turizmdeki daralmaya karşı Rusya ve İran pazarına dönük adımlar attık. Kruvaziyer gemilerin römorkör kullanma zorunluluğunu kaldıracağız. Gemi trafik hizmetleri tarifesini düşüreceğiz.
Limanlara demiryolu
-Filyos Endüstri Bölgesinin önündeki engellerin hepsini, ne yapmak gerekiyorsa yapacağız, kaldıracağız.
-Üniversitelerin tıbbi cihaz ödemelerindeki gecikmeler SKG’nın doğrudan ödemereleriyle giderilecek.
-Yazılım sektöründe özel sektöre kamu alanlarında ayrıcalık tanınacak.
-Taşımacılıkta koster filomuzun yenilenmesi için hurda teşviki vereceğiz. Büyük üretim merkezlerinin limanlara demiryoluyla bağlanması çalışmalarına hız ve öncelik vereceğiz.
Enerji harcı kaldırılabilir
-Her firmanın tasarımcı istihdamının yanı sıra yerli tasarım şirketlerinden aldıkları tasarımı destekleyeceğiz. Fuar destek tutarını da yükselteceğiz.
-Maden arama izinlerinde yüzde 50, işletme izinlerinde yüzde 75, maden tesis ve alt yapı tesislerinde yüzde 100 oranında indirime gidildi. Madenlerde orman izinleriyle alakalı süreler kısaltıldı. Sektörlerin diğer talepleriyle ilgili gerekli çalışmalar da yapılıyor.
-Enerji Meclisi yüzde 1.5 harcın kaldırılması konusunda bir talep getirdi. Değerlendireceğiz.
MOBİLYA ENVANTER ÇIKARILMALI
-Mobilya sektöründe kamu denetimi artırılmalı ve etkinleştirilmeli.
-Satış anında fatura alımı etkin bir biçimde denetlenmeli.
-Kayıt dışılığın engellenmesine yönelik etkin mekanizmalar oluşturulmalı.
-Fikri hakların korunması kapsamında ürün kopyalama ve taklitçilik engellenmeli.
-Tüketici mahkemelerinde ihtilaflı durumlarda uzman olmayan bilirkişiler tarafından hazırlanan raporlar firma rekabetini etkilediğinden bilirkişi olarak ihtisas sahibi uzmanlar seçilmeli.
-Sektör envanteri çıkartılmalı.
BANKACILIK-SİGORTA BSMV KALDIRILMALI
-BSMV, KKDF gibi vergiler düşürülmeli.
-Katılım payı ödemeleriyle oluşturulan BDDK gelirlerinin kullanılmayan bölümünün bütçeye devrine ilişkin düzenleme kaldırılmalı.
-Finansal kuruluşların yurt dışın borçlanmaları zorunlu karşılığa tabi tutulmamalı, bunlara tanınmış damga vergisi ve harç istisnası sektörlere eşit olarak uygulanmalı.
-Banka dışı finansal kuruluşların yurt dışından yabancı para cinsinden sağladıkları kredilerden ve finansal kiralama işlemleri için yapılan vadeli ithalattan alınan KKDF kaldırılmalı.
-Finansal kiralama ve faktoring şirketlerinde ayrılan özel karşılıklar, kurumlar vergisi matrahı tespitinde gider kabul edilmeli.
-Sigorta şirketlerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde düzenledikleri poliçeler izlenerek, “Zorunlu Sigorta Takibine”ilişkin Yönetmelik hükümleri etkin bir şekilde uygulanmalı.
TEKNOLOJİ-YAZILIM ULUSAL STRATEJİ ŞART
-Kredi kartlarıyla yapılan alışverişlere getirilen taksit sınırlandırması, perakendecilerin durumunu düzeltecek şekilde yeniden revize edilmeli.
-Evrensel Hizmet Fonu ve diğer fonlar, sektörde Ar-Ge faaliyetlerini teşvik edecek yöntemlerle kullandırılmalı.
-Döviz kurundan dolayı oluşan zararlar karşılanmalı.
-Ulusal Yazılım Stratejisi bir an önce uygulamaya konulmalı.
-Yazılım ürün ve hizmetlerinin ihalelerine ilişkin düzenlemeler özel sektörün katılımıyla acilen yeniden yapılandırılmalı.
-Yazılım sektörü için off-set mekanizması geliştirilmeli.
DAYANIKLI TÜKETİM
-Enerji verimliliği yüksek ürünlerin satışı ve kullanımı teşvik edilmeli.
-Piyasada, gümrük ve işyeri denetimleri hızlandırılmalı ve etkinleştirilerek kaçakçılık önlenmeli.
GIDA
-Bilinçli tüketici yetiştirmek için beslenme ve gıda güvenirliği eğitimi ilköğretim müfredatına eklenmeli
-Gıda denetiminde yalnızca nihai ürüne odaklanmamalı, tesisler de denetlenmeli.
OTOMOTİV
-Arz-talep dengesini yönetecek ‘Satış ve Kullanma Vergi Sistemi’ kurulmalı.
-Vergi hadleri dengeli hale getirilmeli.
-MTV çevreyi daha az kirleten tüm araçlara daha düşük oranda uygulanmalı.
DOĞALGAZ
- BOTAŞ borsaya kayıtlı olarak işlem
gören bir yapıya kavuşturulmalı.
- BOTAŞ’ın piyasa payı, rekabetin oluşmasına yeterli olacak düzeyde azaltılmalı.
- Doğalgaz Borsası oluşturulmalı.