Mobilya fiyatları uçtu: Bir yılda fiyatı beşe katlayan var

Gıda gibi mobilya sektörünü de fırsatçılar vurdu. MDF, sunta, işçilik gibi giderler tüketiciye 5 kata kadar zam olarak yansıdı. Geçen yıl 8 bin lira olan koltuk takımı 18 bin liraya çıktı. Ev düzmenin bedeli 80 bin lirayı aştı.

Mobilya fiyatları uçtu: Bir yılda fiyatı beşe katlayan var
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
21.02.2022
saat ikonu 06:21
|
GÜNCELLEME:
21.02.2022
saat ikonu 06:21

Zamlar mobilyada da hissediliyor. Artan maliyetleri fırsata çevirip 'vurgun'a kalkıştılar. Bazı ürünlerde bir yılda 5 kata yaklaşan fahiş zam var. Ortalama bir koltuk takımı 8 bin liradan 18 bin liraya çıktı. Bir ev için bu bedel 80 bin lirayı buluyor. Sektör temsilcileri MDF, sunta, sünger, çelik, deri, işçilik, elektrik gibi girdilere gelen zamların yansıdığını, ihracatın da etkilediğini söylüyor.

Mobilya sektöründe son yılların en büyük zam furyası yaşanıyor. Birçok üründe fiyatlar, geçen yıla göre iki kat artmış durumda. Ham madde arzında yaşanan sorun VE girdi maliyetlerindeki artış vatandaşa doğrudan yansıyor. Mobilyanın temel ham maddesini oluşturan MDF fiyatları ve arzı da, üretimi ve zamları tetikliyor. Geçen yıl plakası 180 lira olan MDF, bugün 370 liraya yükselmiş durumda. Bu fiyat, 2020 yılında ise 140 lira civarındaydı. Sektör temsilcileri; MDF üreticilerinin özellikle Çin’e ihracata yöneldiğini ve yerli üreticiye hammadde tedarikine yanaşmadığını belirtiyor. Öte yandan üretimde kullanılan tüm ürünlerde yaşanan yükselişler, mobilyadaki artışın bir başka sebebi...

TEDARİK SIKINTISI DA VAR

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre, İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörde yaşanan son durumu değerlendirdi. Güleç, "Mobilyanın en temel maddesini oluşturan MDF fiyatları geçen yıla göre iki katına çıktı. Ayrıca ihracata olan ilginin artması, yerli üreticinin MDF bulmasını zorlaştırdı. MDF üretimini yüzde 70’lik kısmı yurt dışına ihraç edilir oldu. Bu da yerli mobilya üreticilerini zor durumda bıraktı. Yani MDF fiyat artışlarının yanında arz sorunu da yaşamaya başladık" dedi. Fiyatlardaki artışın yalnızca MDF ile ilgili olmadığını da söyleyen Güleç, “Sunta, yonga, sünger demir, çelik, cam, deri gibi üretimde kullanılan her ürüne en az yüzde 50 zam geldi. Bir de bunun üzerine elektrik, akaryakıt ve işçilik maliyetleri de eklenince, mobilya fiyatlarında ciddi anlamda artış kaçınılmaz oldu" diye konuştu.

ÖNCE BİNDİRİM SONRA İNDİRİM!

Öte yandan bazı markaların tüketiciyi yanıltmaya yönelik kampanyalar düzenlediğini aktaran Ahmet Güleç, "Birçok sektörde bu durum yaşanıyor. Ancak mobilya bunun en fazla hissedildiği alan. Maliyetlerin bu kadar arttığı durumda 'yüzde 50-70 indirim' sunulması mümkün değil. En fazla yüzde 5-10 indirim yapılabilir. Bunu yapan markalar, tüketiciyi yanıltmaya yönelik hareketlerde bulunuyor. Yani önce bindirim sonra indirim yapılıyor. Müşteri de haklı olarak sektörden soğuyor” dedi.

Mobilya fiyatları uçtu: Bir yılda fiyatı beşe katlayan var

ŞİKÂYET BİLDİRİM SİSTEMİ DEVREDE

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fahiş fiyat uygulayanlara karşı özel bir timin oluşturulacağını açıklamıştı. Bu kapsamda Bakanlık, vatandaşlar tarafından iletilecek fahiş fiyat ihbarlarının ve önerilerin toplanacağı bir ‘şikâyet bildirim sistemi’ oluşturdu. Uygulamaya göre vatandaşlar, haksız fiyat artışlarına tanık olması durumunda, Bakanlığın internet sitesindeki bildirim kısmına şikâyetlerini yazabilecek ve bu şikâyetler ilgili birimlerce değerlendirilmek üzere işleme alınacak. İşleme alınan şikâyetler; Enflasyonla Mücadele Timleri, Vergi Denetim Kurulundaki müfettişler ve Gelir İdaresinde görev yapan denetleyiciler tarafından takip edilecek. Haksız fiyat artışları yaptığı tespit edilecek kişiler için yasal işlem başlatılacak.

ETİKETLER
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.