Türkiye'nin mutfak sektörü, 2025'in ilk çeyreğinde 1,31 milyar dolar ihracat ve 829 milyon dolar dış ticaret fazlası elde etti. TUSİD Başkanı Bekir Topuz, ihracattaki kayıpların azaldığını, 2025'in ikinci yarısında canlanma beklendiğini belirtti. Avrupa pazarındaki toparlanma ve ABD, Orta Doğu, Kuzey Afrika pazarlarına yönelik umutlar artarken, ABD'ye ihracatın %20'den fazla büyümesi dikkat çekti.
Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD), mutfak sektörünün 2025 yılı Ocak-Mart dönemine yönelik dış ticaret rakamlarını açıkladı. Mutfak sektörünün ilk çeyrekteki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 düşüşle 1,31 milyar dolara gerilerken, ithalatı da yüzde 1,5 düşüşle 481 milyon dolar oldu. Sektör böylece ilk üç ayda 829 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlasına imza attı. Bu dönemde ihracat birim fiyatları da yüzde 2,15 artışla 4,25 dolara yükseldi.
Ocak-Mart 2025 dönemindeki ilk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 48 oldu. Bu ülkeler Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, ABD, Fransa, Irak, İspanya, Mısır, Suudi Arabistan ve Romanya olarak sıralandı. Söz konusu ülkeler arasında Irak ve ABD yüzde 20'yi aşan ihracat artış oranları ile dikkat çekti.
Alt ürün gruplarına bakıldığında en fazla ihracat 522,9 milyon dolarla endüstriyel mutfak grubunda gerçekleşirken, onu 279,8 milyon dolarla elektrikli küçük mutfak ve ev aletleri ve 211,1 milyon dolarla metalden mamul sofra ve mutfak eşyaları ihracatı takip etti.
Türkiye'nin geçtiğimiz yılı 2,63 milyar dolarlık dış ticaret fazlası ile tamamladığını ve dünya mutfak sektörü ihracatında dokuzuncu sırada olduğunu ifade eden TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, dünyanın hemen hemen her ülkesine ürün gönderebilecek bir kapasitede olduklarını söyledi. Türkiye'nin mutfak sektöründe çok güçlü bir üretici olduğunun altını çizen Topuz, yılın ilk ayındaki yüzde 4,7'lik ihracat düşüşünün üç ayın sonunda yüzde 3,6'ya gerilemesini önemli bir işaret olarak algıladıklarını belirtti.
Türkiye'nin ihracattaki ana pazarı olan Avrupa'da yaşanan düşüşün olumsuz etkilerini gördüklerini ancak bu durgunluğun özellikle yılın ikinci yarısı itibariyle azalmasını beklediklerini kaydeden Topuz, "Avrupa'daki toparlanmanın yanında son dönemde hedef pazarlarımız arasında belirlediğimiz ABD'ye ilk üç aydaki ihracat artışımız dikkat çekici. Ocak-Mart döneminde yüzde 20,3 artışla 64,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Önceki ay ABD'de katıldığımız fuarlarda Türk markalarına olan ilgiyi son derece yakından gördük ve satışlara etkisini önümüzdeki dönemde daha fazla göreceğiz. Amerikan ürünlerine kıyasla kalite standardımızdan ödün vermeden yüzde 50 daha uygun fiyatlarla ürün sunuyoruz. ABD Başkanı Trump'ın getirdiği vergilerden görece en az etkilenen ülkelerden biri olarak bu bölgeye karşı olan umudumuzu koruyoruz. Bunun yanında Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarları için de bu yıl için önemli ihracat artışları öngörüyoruz." dedi.