Petrol fiyatları zirveye dayandı, akaryakıt tarifesi yeniden değişiyor! Benzine zam gelecek

Orta Doğu’daki gerilim küresel petrol fiyatlarını tırmanışa geçirdi. İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışma etkisiyle yükselen petrol fiyatları aralıksız ikinci haftalık yükselişine geçti. Brent petrol fiyatı 93 doların üzerine çıktı. Akaryakıt fiyatları da petrol yükselişinden nasibini aldı. Sektör kaynakları son gelen motorin zammının ardından bu kez benzine zam geleceğini duyurdu.

Petrol fiyatları zirveye dayandı, akaryakıt tarifesi yeniden değişiyor! Benzine zam gelecek
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
20.10.2023
saat ikonu 10:15
|
GÜNCELLEME:
20.10.2023
saat ikonu 10:15

Petrol jeopolitik risk seviyesinin artmasiyla birlikte yükselise geçti. Orta Dogu çatismalarinin etkisiyle araliksiz ikinci haftalik yükselisinde olan petrol, ülkelerin enflasyon endiselerini de körüklüyor.

Dünya ham petrolünün yaklasik üçte birini saglayan Orta Dogu’da fiyatlarin yükselise geçmesi hemen hemen tüm sektörlerin maliyetlerinin artmasi anlamina da geliyor. Yükselis ilk olarak akaryakit ürünlerine yansiyacak. Sektör kaynaklari petrol fiyatlarinin tirmanisi nedeniyle benzine zam gelecegini duyurdu.

Benzin fiyatlarina bu geceden itibaren geçerli olmak üzere zam gelmesi bekleniyor. Benzinin litre fiyatina 1 lira 50 kurus artis yansiyacak.

BENZINE FIYATI NE KADAR OLACAK?

Bu geceki zamla birlikte benzinin litre fiyati yaklasik olarak Istanbul’da 35,21 TL’ye, Ankara’da 35,86 TL’ye, Izmir’de 35,97 TL’ye yükselecek. Motorinin litre fiyati yaklasik olarak Istanbul’da 39,58 TL, Ankara’da 40,16 TL, Izmir’de 40,34 TL seviyesinde bulunuyor.

AKARYAKIT FIYATLARI YÜKSELISINE DEVAM EDECEK MI?

Ham petroldeki risk primi giderek yükseliyor. Israil ve Hamas arasindaki çatismalarin Iran da dahil olmak üzere diger ülkelere yayilacagina dair endiseler güçlenirken, dünya ülkelerine petrol satan ülkelerin krizin ortasinda yer almasinin pek çok ülkede enflasyonu yükseltecegini buna bagli olarak da resesyon ihtimalini kuvvetlendirecegi yorumlari da yapiliyor.

Saldirilarin çapi, yarattigi hasar, bittiginde de onarim sürecinin ile ilgili öngörüler petrol fiyatini yukari dogru itebilir. Piyasalardaki tedirginligin daha da artacagi tahminleri yapilirken, çatismalarla birlikte olusan fiyat seviyelerinde gerilemenin zorlasacagi düsüncesi de kuvvetleniyor. Dünya ekonomisinde bir resesyon olasiliginin hizla arttigi bir dönemde petrol fiyatlarindaki kalici bir artisin bu olasiligi güçlendirecegi kaygisi da sik sik dile getiriliyor.

Çatismalar petrol fiyatlarinin tirmanisinda hassas bir etkiye sahip olmaya bir süre daha devam edecek. Bu da akaryakit fiyatlarinda üst üste artislara neden olabilir. Iran'a siçrayacak çatismalarin olusmasi durumunda petrol fiyatinin 100 dolara kadar çikabilecegi yorumlari yapiliyor.

PETROL FIYATLARININ 100 DOLARIN ÜZERINE ÇIKMASI NE ANLAMA GELIR?

Çatismalarin ardindan gelen ABD’nin Venezuela karari petrol piyasalari için oldukça dikkat çekici bir karar olarak yorumlaniyor. ABD, Venezuela'nin petrol, dogalgaz ve altin sektörlerine yönelik bazi yaptirimlari askiya aldi. Yabanci Varliklar Kontrol Ofisinin (OFAC) bazi yaptirimlari askiya almaya yönelik 4 genel lisans yayimladigi belirtildi. Açiklamada, söz konusu genel lisanslarla Venezuela'da petrol ve dogal gaz sektörünü kapsayan islemlere 6 aylik geçici izin verilecegi ve Venezuela devletine ait altin madenciligi sirketi Minerven ile islere müsaade edilecegi aktarildi.

ABD’nin Venezuela kararinin petrol üretiminin sekteye ugramasinin önüne geçmek oldugu belirtilirken yakin zamanda petrol arzinda yasanabilecek azalmalarin yol açabilecegi etkilerin de önüne geçme girisimi oldugu görülüyor.

Petrol fiyatinin 100 dolarin üzerine çikmasi ilk olarak hanehalki geliri ve tüketim harcamalarini vurabilir. Avrupa'daki birçok ülkenin petrol ithalatçisi oldugu düsünüldügünde en büyük etki petrol konusunda kirilgan olan bu bölgede olabilir. Ayni zamanda dünyanin en büyük petrol ithalatçisi olan Çin'de de enflasyon yukari dogru gidebilir. Petrol fiyatlarinin yükselmesi küresel ekonomik büyümeye büyük oranda zarar verebilir. Petrol için daha çok para ödemek zorunda kalmak cari açigi büyütebilir. Ekonomiler Fed’in faiz artirimlari karsisinda daha kirilgan olmasina yol açar. Petrol fiyatlarindaki artis, enflasyonda daha uzun süreye yayilan bir artisa isaret edebilir. Merkez Bankalari petrol yükselislerinin devam etmesi halinde daha siki para politikalari uygulamaya baslar.

ETİKETLER
#petrol
#İsrail
#hamas
#iran
#orta doğu
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.