Tgrt Haber

KKM sonrası Türk lirasına talep arttı: Kırşehir TL'ye döndü, Antalya dövizden vazgeçmedi

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: NTV Haber
09 Ocak 2023 15:51 - Güncelleme : 09 Ocak 2023 16:49
KKM sonrası Türk lirasına talep arttı: Kırşehir TL'ye döndü, Antalya dövizden vazgeçmedi
Türk lirası,döviz,para,Antalya,Kırşehir,Aksaray

Kur korumalı mevduatın (KKM) devreye girmesinin ardından Türk lirasına olan birikimler artarken 1 yıllık süreçte dövizi en çok artan il Antalya oldu. Türk lirasına geçişte Kırşehir, yüzde 119'luk artış göstererek mevduat büyüklüğünü 2 milyar liradan 4,4 milyar liraya çıkardı. Aksaray ise geçtiğimiz yıl göre yüzde 11 düşüş yaşanmasına rağmen Türkiye'deki en yüksek dolarizasyon oranına sahip il olarak bu alandaki liderliğini bırakmadı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) bağlı Fintürk verilerine göre, özellikle 21 Aralık 2021'de devreye alınan kur korumalı mevduat (KKM) sonrası yaklaşık 1 yıllık süreçte Türk lirasına dönüşler arttı. 81 ilin 80'inde döviz mevduatlarında çözülme yaşandı, Kırşehir TL'ye dönerken Antalya dövizden vazgeçmeyen il oldu.

KKM sonrası Türk lirasına talep arttı: Kırşehir TL'ye döndü, Antalya dövizden vazgeçmedi

81 il arasından dövizi artan tek il olan Antalya'da döviz mevduat oranı yüzde 2,8 oranında yükseliş gösterdi. Uzmanlar bunun Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bölgeye gelen yabancılardan kaynaklanabileceğini söyledi.

BİRÇOK İLDE YÜZDE 100'Ü GEÇTİ

Geçtiğimiz yılın ilk 9 ayında TL mevduatlarında en büyük artış yüzde 119 ile Kırşehir'de gerçekleşti. Böylece kentteki mevduat büyüklüğü 2 milyar liradan 4,4 milyar liraya çıktı. Kırşehir'i yüzde 112'lik artışla Yozgat ve yüzde 109'la Nevşehir takip etti. Yozgat'ta 2,4 milyar lira olan tasarruf oranı 5,1 milyar liraya, Nevşehir'de 2,3 milyar lira olan TL tasarruf miktarı 4,8 milyar liraya yükseldi. Söz konusu üç şehirde de döviz hesaplarında yüzde 15'e varan düşüşler kaydedildi.

AKSARAY LİDERLİĞİ BIRAKMADI

Türkiye'deki en yüksek dolarizasyon oranına sahip ili ise Aksaray oldu. Burada geçtiğimiz yıl yüzde 75 olan dolarizasyon oranı yüzde 64'e gerilemesine rağmen kent, bu alanda liderliği bırakmadı.

Türk lirası tasarruf oranının hacimsel olarak en fazla olduğu yer olan İstanbul'da TL mevduatı yüzde 85 artış gösterdi.

Kaynak: NTV Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sarıçizmeli10 Ocak 2023 00:43

"Antalya dövizden vazgeçmedi"; tabii ki öyle olur.Kendi yerli nüfusuna oranla yabanı nüfus muhtemelen en fazla da ondan

Sonraki Haber Yükleniyor...