Kur korumalı mevduatın (KKM) devreye girmesinin ardından Türk lirasına olan birikimler artarken 1 yıllık süreçte dövizi en çok artan il Antalya oldu. Türk lirasına geçişte Kırşehir, yüzde 119'luk artış göstererek mevduat büyüklüğünü 2 milyar liradan 4,4 milyar liraya çıkardı. Aksaray ise geçtiğimiz yıl göre yüzde 11 düşüş yaşanmasına rağmen Türkiye'deki en yüksek dolarizasyon oranına sahip il olarak bu alandaki liderliğini bırakmadı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) bağlı Fintürk verilerine göre, özellikle 21 Aralık 2021'de devreye alınan kur korumalı mevduat (KKM) sonrası yaklaşık 1 yıllık süreçte Türk lirasına dönüşler arttı. 81 ilin 80'inde döviz mevduatlarında çözülme yaşandı, Kırşehir TL'ye dönerken Antalya dövizden vazgeçmeyen il oldu.
81 il arasından dövizi artan tek il olan Antalya'da döviz mevduat oranı yüzde 2,8 oranında yükseliş gösterdi. Uzmanlar bunun Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bölgeye gelen yabancılardan kaynaklanabileceğini söyledi.
Geçtiğimiz yılın ilk 9 ayında TL mevduatlarında en büyük artış yüzde 119 ile Kırşehir'de gerçekleşti. Böylece kentteki mevduat büyüklüğü 2 milyar liradan 4,4 milyar liraya çıktı. Kırşehir'i yüzde 112'lik artışla Yozgat ve yüzde 109'la Nevşehir takip etti. Yozgat'ta 2,4 milyar lira olan tasarruf oranı 5,1 milyar liraya, Nevşehir'de 2,3 milyar lira olan TL tasarruf miktarı 4,8 milyar liraya yükseldi. Söz konusu üç şehirde de döviz hesaplarında yüzde 15'e varan düşüşler kaydedildi.
Türkiye'deki en yüksek dolarizasyon oranına sahip ili ise Aksaray oldu. Burada geçtiğimiz yıl yüzde 75 olan dolarizasyon oranı yüzde 64'e gerilemesine rağmen kent, bu alanda liderliği bırakmadı.
Türk lirası tasarruf oranının hacimsel olarak en fazla olduğu yer olan İstanbul'da TL mevduatı yüzde 85 artış gösterdi.