İşçi ve işveren asgari ücrete yapılacak artışla beraber vergi dilimlerinde de düzenleme yapılmasını bekliyor. Yeniden değerleme oranına göre belirlenen vergi dilimleri yeni yılda değişecek. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, çalışanların maaşlarının yılın son aylarında kademeli olarak azaldığını ifade etti. Erdursun, konuya dair önemli bir ayrıntıya dikkat çekerek “Emekli olduktan sonra çalışan kişilerin aylıkları normal çalışma ücretine göre bir miktar fazla olur” dedi.
Vergi dilimlerinde yapilmasi beklenen düzenlemeler isçi ve isverenlerce sik sik dile getiriliyor. Asgari ücretin açiklanmasina sayili günler kala milyonlarca çalisan vergi dilimlerinde düzenleme yapilmasini istiyor. TGRT Haber ekranlarina katilan SGK Uzmani Özgür Erdursun vergi dilimi sorununu örneklerle açikladi.
Türk-Is Genel Baskan Ergün Atalay ve Genel Baskan Yardimcisi Pevrul Kavlak, Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek ve TBMM'deki parti grup baskanvekillerine vergi düzenlemesiyle ilgili mektup gönderdi. Türk-Is, hükümet yetkilerine yolladigi mektupta ücretlilerin temel giderlerinin vergi matrahindan indirimine izin verilmesini, tüm sosyal yardim kalemlerinin de mümkün oldugunca SGK prim matrahina dahil edilmemesini istedi.
TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu gelir vergisi güncellemesinin alim gücünü artirici etkisini gündeme getirerek yükseltilmesini talep etti. TISK Baskani Özgür Burak Akkol asgari ücret tespit komisyonu toplantisinda ve daha önce yaptigi açiklamalarda hem asgari ücret hem de genel olarak ücretler üzerinde baski olusturdugu ve ilave maliyet yarattigi için düzenleme talebinde bulundu.
TÜRK-IS, HAK-IS ve DISK hem yayinladiklari raporlarla hem de açiklamalariyla uzun süredir ücretlerde yil içinde yüksek oranli gerileme nedeniyle gelir vergisi tarifesinin yükseltilmesini talep ediyor.
SGK Uzmani Özgür Erdursun örnekler vererek vergi dilimlerini su sözlerle anlatti:
Tabi bir düzenleme olacak düzenleme neye göre oluyor? Düzenleme yeniden degerleme oranina göre olacak. Biliyorsunuz ekim sonu itibariyle 2024 yilinda uygulanacak yeniden degerleme orani yüzde 58 olarak belirlendi.
Vergi dilimleri de yüzde 58 oraninda artacak. Geçmis yillarda yeniden degerleme oraninin yüksek oldugu, bazi yillarda ayni oranda yeniden degerleme orani, vergi dilimleri için uygulanmadi. Bu nedenle de vergi dilimleri ile ilgili söyle bir sorun var, mesela çalismaya baslayan bir kisinin en alttan ücret örnegi vermeyeyim, en üstten ön örnek vereyim, vergi dilimlerinde diyor ki, devlet 70 bin liraya kadar sizin vergi matrahiniz varsa yani brüt rakamin üzerinde isçi paylari çikartildiktan sonra gelir vergisi matrahi bulunuyor.
Bu gelir vergisi matrahiniz da diyor ki 70.000 liraya kadarsa %15 alirim. 70.000 liranin üstündeyse 150.000 liraya kadar, 70.000 lirasi için %15, kalan 80.000 lirasi için %20 alirim diyor. Vergi matraniz yani ücretiniz biraz yüksek ise vergi matrahiniz sizin 550.000 liraya kadar bir vergi matragi olustuysa 70.000 lirasi için %15.
70.000 lirayla 150.000 TL arasindaki 80.000 TL için %20 ve 550.000 liraya kalan 400.000 TL için de %27 uygularim diyor. Yani burada da bakildigi zaman vergi dilimleri artiyor. Simdi Türkiye’de her seyin fiyati artarken ücretler de yenileniyor, ücretler de artiyor. Ücretlerin üstündeki vergiler de maalesef artiyor.
Bugün ülkemizde en yüksek rakam asgari ücretin brüt rakamini yüzde 7 buçugu. Yani 100.600 TL brüt en yüksek rakam, bugün ülkemizde 100 bin 600 lirayla net 75.000 lirayla ise baslayan birisinin yil sonu geldiginde ayligi 57.000 liraya düsüyor.
Yilbasinda 75.000 lirayla baslamis, yil sonu gelmeden hemen Subat ayinda ayligi 70.000 liraya, mart ayinda 65.000 liraya, Haziran ayinda 57.000 liraya ve 57.000 lirayla yil sonu net bir ücretle yili kapatmis oluyor. Vergi dilimleri çok yüksek yüksek gelirli olan kisilerde özellikle yani.
Çalisan kisilerden emekli olduktan sonra daha fazla vergi kesilir. Daha az sigorta primi daha fazla vergi kesilir. Bu nedenle çalisan kisilerin emekli olduktan sonra ayliklari normal çalisanlara göre biraz daha fazla olur.
Bu toplumda çok fazla bilinmiyor. Sanki emekli olduktan sonra çalisan kisiler normal ücretini ya da daha az ücret alacakmis gibi degerlendirilir. Çünkü vergi dilimine baktigimiz zaman vergi matrahindan dolayi emekli olduktan sonra çalisanlardan evet biraz daha fazla vergi kesilir. Fakat sigorta primi daha fazla kesilmez. Normal çalisana göre daha az kesilir.
Bu nedenle de yine bakin. Örnek vereyim size emekli olduktan sonra bir kisi çalisiyorsa en yüksek rakamla çalisan da örnegini vereyim. Emekli çalisan 75.000 TL aliyorsa ayni brüt tutarla emekli olduktan sonra çalisan kisinin ayligi 75.000 TL degil, 80.000 TL olur. Devletin kasasina girecek 5.000 TL çalisanin cebine girer. Bu nedenle emekli olduktan sonra çalisan kisiler çalistiklari zaman kendilerinin ayliklari normal çalisma ücretine göre de bir miktar fazla olur.
Söyle bir kisinin emekli maasindan hiçbir kesinti olmaz. Emekli olduktan sonra kesinti olmaz, kendi adina is yeri açabilir. Sirket ortagi olabilir, bagkur primi ödemez. O kisinin sigorta primi üstünden yani brüt ücret üstünden çalistigi maasini aldigi firma tarafindan isçi isveren kesintileri olur. Bunlar devlete ödenir. Emeklerde biraz daha az olur. Bu nedenle aradaki farklar maasina yansir. Ama bir kisi emekli olduktan sonra emekli ayligindan hiçbir kesinti olmaz.