Yeni hal yasası tartışması büyüyor!

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kamuoyunun görüşüne açılan yeni Toptancı Hal Yasa Taslağı, yaş sebze ve meyve ticaretinde kayıt dışılığı azaltmayı, fiyat istikrarını sağlamayı hedefliyor. Ancak sektör temsilcileri üretici ve tüketicilerin büyük sıkıntı yaşayacağını öngörüyor.

Yeni hal yasası tartışması büyüyor!
KAYNAK:
Ekonomim
|
GİRİŞ:
22.05.2025
saat ikonu 09:07
|
GÜNCELLEME:
22.05.2025
saat ikonu 09:07

Yeni Toptancı Hal Yasa Taslağı, yaş sebze ve meyve sektöründe önemli yapısal değişiklikler getirmeyi amaçlıyor ancak sektörde hem destek hem de ciddi eleştirilerle karşılanmış durumda. Taslak; gıda fiyatlarının denetimi, kayıt dışılığın azaltılması ve aracılık maliyetlerinin düşürülmesi gibi hedeflerle hazırlanmış olsa da, uygulama biçimi konusunda sektör temsilcilerinin ciddi endişeleri var.

Yeni hal yasası tartışması büyüyor!

Gıda fiyatlarının denetlenmesi ve aracılık maliyetlerinin düşürülmesi hedeflenen ve önceki gün kamuoyunun görüşüne açılan yeni Toptancı Hal Yasa Taslağı, yaş sebze ve meyve sektöründe tartışmaları beraberinde getirdi. Yasa taslağına sektör temsilcileri farklı açılardan yaklaşarak değerlendirmelerde bulundu.

Düzenlemenin bazı yönlerine destek verdiklerini ancak uygulamada dikkat edilmesi gereken noktalar bulunduğunu söyleyen İstanbul Halciler Derneği (HALDER) Başkanı Numan Dayan, komisyonculuk sisteminin üretici için hâlâ en işlevsel yollardan biri olduğunu belirterek, “Üreticinin malı değer buluyorsa, bunda komisyoncunun emeği büyüktür.” dedi. Taslakta yer alan stok bildirimi zorunluluğu hakkında da konuşan, bildirim sistemine prensipte destek verdiklerini ancak ceza uygulamalarında orantılılık ilkesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dayan, ürün bedelinin 30 gün içinde banka aracılığıyla ödenmesine yönelik zorunluluğun ise hâlihazırda uygulandığını ve mevcut sistemde yaptırımların zaten bulunduğunu hatırlattı.

Yeni hal yasası tartışması büyüyor!

SEKTÖRÜN YÜZDE 70'İ HAL DIŞI ÇALIŞIYOR

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, yeni taslağın hal sisteminin işlevselliğini ortadan kaldıracağını savunarak “Bu şekilde olursa, üretici de tüketici de çıldıracak” diyerek uyardı. Düzenlemeyi “siyasi bir hamle” olarak nitelendiren Akcan, tarım sektörünün siyasetten arındırılması gerektiğini belirterek, “Biz sanayi ülkesi değiliz, tarım ülkesiyiz. Tarım siyasetin üstünde tutulmalı.

Yeni hal yasası tartışması büyüyor!

RAKAMLAR NE KADAR DOĞRU TARTIŞILIYOR

Hal sistemini zayıflatmak, aile çiftçiliğini de çökertir” dedi. Akcan, sektörün büyük ölçüde kayıt dışına çıktığını ve yasa taslağının bu sorunu çözmek yerine derinleştireceğini savundu. “Bugün sektörün %70’i hal dışı çalışıyor. Stok bildirimi zaten yapılıyor. Yeni düzenleme işleri daha da karmaşık hale getirir” diye konuştu. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise, sebze ve meyve ticaretinde yapılan yeni düzenleme ile ilgili soru işaretleri olduğunu, bunların yanıtlanması gerektiğini bildirdi. Mutlu Doğru, “Hale bildirim mecburiyetinin ne faydası oldu? Üretim veya ticareti yapılan meyve ve sebze hakkında bize doğru bilgi verebildi mi? Hal Kayıt Sistemi’ndeki rakamlar ne kadar doğru? Meyve ve sebze ticaretinde hale girme mecburiyeti üreticiye veya tüketiciye bir fayda sağladı mı?” sorularına yanıt istediklerini söyledi.

Yeni hal yasası tartışması büyüyor!

YENİ DÜZENLEMEDE ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

■ Hal kurma izni belediyelerden alınarak Ticaret Bakanlığı’na devredilecek.
■ Serbest rekabeti engelleyenlere verilen ceza 177 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkarılacak.
■ Bozulmuş ürünleri usulsüzce imha edenlere 200 bin TL ceza ve 3 yıl destek yasağı.
■ Standartlara uymayan taşıma/ambalaj için 36 bin TL ceza uygulanacak.
■ Depolarda bekletilen ürünler de sisteme bildirilmek zorunda olacak.
■ Aynı hal içindeki komisyoncu ve tüccar arasında ürün devri yasaklanabilecek.
■ Komisyoncular ürün bedelini en geç 30 gün içinde ve sadece banka yoluyla ödeyecek.
■ Bazı perakendeciler, sattıkları ürünün en az %20’sini doğrudan üreticiden almak zorunda olacak.
■ Yükümlülüğe uymayan zincir marketlere 50 milyon TL’ye kadar ceza kesilebilecek.
■ Üretici örgütlerine yapılan satışlardan gelir vergisi kesintisi yapılmayacak.

ETİKETLER
#kayıt dışı ekonomi
#Kayıt Dışı Çalışma
#Kayıt Dışılığı
#Kayıt Dışı Gelir
#Kayıt Dışılık
#Kayıt Dışı Istihdam
#Kayıt Dışı Faaliyet
#Kayıt Dışı Işletme
#meyve sebze hali
#Yeni Toptancı Hal Yasa Taslağı
#Hal Yasa Taslağı
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.