Tgrt Haber

Fahiş kira fiyatlarına hükümet freni! Fırsatçılara karşı atılacak adımlar belli oldu

17 Mart 2022 09:41 - Güncelleme : 17 Mart 2022 10:17
Hükümetin fahiş kira fiyatlarına önlem olarak zam sınırlaması, tavan fiyat uygulaması ve rayiç bedel süresini de 5 yıldan 8 yıla çıkarması bekleniyor.

Son dönemde kiracıların en büyük sorunu haline gelen kira fiyatlarındaki fahiş artışlara çeşitli önlemler getirilmesi planlanıyor. Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı düzenlemenin detayları belli olurken geçici zam sınırlaması, kiraya tavan getirilmesi ve 5 yılı dolan kiracıdan rayiç bedel isteme süresinin 8 yıla çıkarılması talep edilmesi gibi maddeler gündeme geldi.

Hükümetin fahiş kira fiyatlarına önlem olarak zam sınırlaması, tavan fiyat uygulaması ve rayiç bedel süresini de 5 yıldan 8 yıla çıkarması bekleniyor.

Ülke gündeminde büyük yer edinen fahiş kiralar için devlet harekete geçti. Ev sahiplerinin ‘ya ödersin ya da evden çıkarsın’ baskısına dayanamayan kiracılar soluğu tüketici dernekleri, CİMER, Maliye, Ticaret Bakanlığı ve mahkemelerde alırken fırsatçılara engel olmak için masaya çeşitli maddeler yatırıldı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kira artışlarına ilişkin yaptığı açıklamada, İstanbul'da da yüzde 200'ü geçen kira artışlarını değerlendirirken, "Üretici, tedarikçi, perakende işletmelerce bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamaz. Piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini, serbest rekabeti bozucu, tüketicinin malları ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacağı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu, kira sözleşmeleri ve ücretlerinin belirlenmesi de Türk Borçlar Kanunu ile hüküm altına alınmıştır" ifadelerini kullandı.

Sabah’ın haberine göre, TÜFE üzerinde artış ve kira parasında ek zam isteyen ev sahiplerine yönelik şikâyetler tüketici hakem heyetlerini, sektör temsilcileri, ilgili kurumları harekete geçirdi. Kiracıya verilen yasal haklar uygulanmadığı durumlarda Tüketici Hakem Heyeti'ne, taraflar arasında anlaşmazlıklarda mahkemeye dava başvurusu yapılabilir.

“TÜKETİKİ HAKEM HEYETLERİ VE CİMER’E BAŞVURSUNLAR”

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kirasını düzenli ödeyen, enflasyon oranında artıran kiracıların sözleşme sürecinden önce evden çıkarılmasının yasal olarak mümkün olmadığını belirterek, "Ev sahiplerinin bunun aksine talepleri olması durumunda kira miktarına göre il ve ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü, Maliye, CİMER'e şikâyette bulunmalılar. Kira sözleşmesine ödeyecekleri bedeli, süreyi mutlaka yazmalılar" dedi. 

ZAM SINIRLAMASI, TAVAN FİYAT, RAYİÇ BEDELE 8 YIL

Sektör temsilcileri de kirada fırsatçılığın son bulması için geçici olarak zam sınırlaması, tavan getirilmesini önerdi. Ayrıca beş yılı dolan kiracılardan rayiç bedel isteme süresinin 8 yıla çıkarılması da talepler arasında yer alıyor.

BAKAN MUŞ’TAN ‘FAHİŞ ARTIŞ YAPILAMAZ’ UYARISI

Türkiye genelinde yüzde 40'a varan oranlarda artan kiralar ve ev sahiplerinin "evden çık" baskısı Meclis gündemine de taşındı. Ticaret Bakanı Muş, konuya ilişkin soru önergesine verdiği cevapta, üretici, tedarikçi, perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamayacağını vurguladı.

Bakan Muş, "Üretici, tedarikçi, perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerle tüketicinin malları ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacağı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'la hüküm altına alınmıştır. Mevzuat hükümlerine göre aracılık faaliyetleri hariç olmak üzere ticari nitelik arz eden ve yalnızca üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler bu kapsamda yer almaktadır. Kira sözleşmeleri ve kira ücretlerinin belirlenmesine ilişkin hükümler de Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir" diye konuştu. İlgili bakanlık ve kurumlar gelen şikâyetler doğrultusunda inceleme başlattı.

BİLDİRİMDE BULUNMAZSA SÖZLEŞME SONE ERDİRİLEMEZ

Kiracı ve kiralayan arasındaki anlaşma, kiracının haklarını da gözeterek Borçlar Kanunu'na göre belirleniyor. Kanuna göre, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında kiracı aleyhine herhangi bir değişiklik yapılamıyor. Konut ya da işyeri kiralarında kiracı, sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulanmazsa sözleşme aynen devam eder. Yenilenmeyen kontratlar aynı şekilde 1 yıl süreyle daha geçerli olur. Bu durumda mal sahibi, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.

‘NOTERDEN YAZI İSTEYİN’ UYARISI

Sektör temsilcileri, "Çocuğum evleniyor, kendim taşınacağım" gerekçesiyle evin boşaltılmasını isteyen ev sahiplerinden noterden yazı istenmesi uyarısında bulunuyor. Kiracılar, bu koşulla çıkarıp 2 ay sonra kiraya veren ev sahiplerinden 1 yıllık kira kadar tazminat, taşınma masrafı alabilir.

BORÇLAR KANUNU HAKKANİYETİ ESAS ALIYOR

Sözleşmede belirlenen koşulların (yıllık ortalama TÜFE oranı) üzerinde fahiş kira artışı yapılamaz. Borçlar Kanunu'nun 344'üncü maddesine göre; "Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının TÜFE'deki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."

Sonraki Haber Yükleniyor...