Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Dönmez'den bilgilendirme: Bartın'daki maden kazası Meclis gündeminde!

18 Ekim 2022 15:10 - Güncelleme : 18 Ekim 2022 16:07
Son dakika! Bakan Dönmez'den bilgilendirme: Bartın'daki maden kazası Meclis gündeminde!
Bartın,Amasra,maden faciası

Son dakika haberi: Meclis'te Bartın'da meydana gelen maden faciasıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Bakan Dönmez, tesiste düzenlemelere aykırılık bulunmadığını belirterek sorumlular ortaya çıkarılarak kimse gizlenmeyeceğini ifade etti. Çalışılan ortamda 'yüksek metan gazı tespit edildiği' ifadesinin tamamen yanlış olduğunu söyleyen Dönmez, madende 'kara kutu' olduğunu ve tüm konuşmalar ile telefon görüşmelerinin inceleneceğini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Genel Kurul'da, Bartın Amasra’da 41 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin bilgilendirme yaptı.

TTK'nın yatırımının yüzde 33'ünün iş sağlığı ve güvenliğine ayrıldığını, tesiste düzenlemelere aykırılık bulunmadığını belirten Bakan Dönmez, en ufak ihmalin olması durumunda gereğinin yapılacağını ve sorumlular ortaya çıkarılarak kimse gizlenmeyeceğini ifade etti.

METAN GAZININ SON ÖLÇÜMÜ

Çalışılan ortamda 'yüksek metan gazı tespit edildiği' ifadesinin tamamen yanlış olduğunu söyleyen Dönmez, "Ortamda metan gazı seviyesi 18.05 sularında 1.5'a ulaşmış ve emniyet amaçlı elektrik kesilmiş. Son kayıtta metan oranı 1,69 olarak ölçülmüştür" dedi.

Dönmez ayrıca madende 'kara kutu' olduğunu ve tüm konuşmalar ile telefon görüşmelerinin inceleneceğini bildirdi.

Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Metan gazının boşalmasıyla grizu patlaması meydana geldi. Sadece İstanbul'daki 6 madencimizin tedavisi devam ediyor.

Maden ocağının son denetimi Ağustos'ta gerçekleştirildi. Ağustos'taki denetimde bir sorun görülmemiştir.

Metangazı miktarı çalışılan ortamda yüksek metangazı şeklinde lanse edildi. Söz konusu ifade yanlış. Kömürdeki metan ile havadaki metan miktarı birbirinden farklıdır. Grizu patlamaları ortamdaki metan yüzdesiyle ilgilidir.

Olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşması için gerekli desteği ilgili birimlere vereceğiz. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak.

Sayıştay, TBMM adına kamu faaliyetlerini denetlemekte görevlidir. 2017-2019 raporlarında yer alan hususların dikkate alınmadığı iddia edilmiştir. Sayıştay raporundaki yönergelere riayet edilmiştir.

Denetimlerde bağımsız çalışan seyyar gaz ölçüm cihazı bulunmaktadır. Kişisel oksijen maskeleri, otomatik yangın söndürme sistemleri gibi 50 kalemde iyileştirmeler yapıldı. 6'lı sensörler tespit edilmiştir.

Çalışan ekiplerin her birinin elinde dedektörler var. Bunlar gaz ölçümü yapıyor. Yeraltı tüm çalışma alanları metan, oksijen, karbondioksit, sıcaklık ölçümleriyle sürekli incelenmekte ve kayıt altına alınmaktadır. O işletmemizde o ana kadar hepsi kayıt altında.

Kazadan önceki son kayıtlar incelendiğinde ortamdaki metan gazı oranı önce yüzde1,5 oranına ulaşmış ve emniyet amaçlı elektrik kesilmiştir. 18.09'da son kayıt yüzde 1,69 olarak görülmüştür.

Bilir kişiler bu değerleri tek tek değerlendirecek. Bilirkişi ve denetçiler olayı aydınlığa kavuşturacak.

Sorumlu kimse çıkartılacak ortaya, kimseyi de gizlemeyeceğiz.

Kaza sonrası yapılacak ödemelerden de bahsetmek istiyorum. Kişi başına toplamda 1,5 milyonun üzerinde ödeme yapılacaktır. Bu ödemeler başlamıştır.

Kazanın meydana geldiği andan itibaren devlet kurumları görevlerini yapmıştır. Şehitlerimizin ödemelerine başlandı, süreç en kısa sürede tamamlanacaktır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...