Depremde evi yıkılanların ya da hasar görenlerin hakları nelerdir? İşte izlemeleri gereken yollar

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem, 35 bini aşkın kişinin hayatını mal olurken 211 bin konutun yıkılmasına ya da hasar görmesine neden oldu. Peki evleri yıkılanlar ya da hasar görenlerin hakları nelerdir? hangi yolları izlemeleri gerekir?

Depremde evi yıkılanların ya da hasar görenlerin hakları nelerdir? İşte izlemeleri gereken yollar
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
16.02.2023
saat ikonu 10:47
|
GÜNCELLEME:
16.02.2023
saat ikonu 10:47

Kahramanmaras'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lik depremler 10 ili yikip geçti. Depremin 11'inci günde de arama kurtarma ve enkaz çalismalari devam ederken can kaybi 35 bin 418’e yükseldi. Ulusal kanallarda ve radyolarda baslatilan "Türkiye Tek Yürek" yardim kampanyasinda 115 milyar lira toplandi. Yapilan incelemelere göre bölgede 47 bin binanin yikik, acil yikilacak ve agir hasarli oldugunu tespit edildi. Bu yaklasik olarak 211 bin konutun yikik ya da hasarli oldugu anlamina geliyor. Peki evleri yikilanlar ya da hasar görenlerin haklari nelerdir?

DEPREMDE KIMLER HAK SAHIBI?

Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayisiyle Alinacak Tedbirlerle Yapilacak Yardimlara Dair Kanun’un 29. Maddesi’nde, "Yikilan, yanan veya agir hasara ugrayan veya ugramasi muhtemel olan binalarla imar planlari geregince kamulastirilmasinda zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere hak sahibi olmak sartiyla konut yaptirilir veya kredi verilir" seklinde bir düzenleme yer aliyor. 

BASVURULAR NEREDEN YAPILACAK?

Ayni yönetmelik uyarinca afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutlari yikilan, yanan veya oturamayacak derecede agir hasar gören afetzede aileler “Hak sahibi” sayilir ve bu ailelere yeniden konut yapilir veya konut kredisi verilir. E-Devlet uygulamasi, AFAD’in bina/insaat kredisi saglama hizmetine vatandaslari yönlendirmektedir. “Hak sahipligi” ya da hasar tespiti konusundaki itirazlara iliskin olarak idari yargi yoluna basvurulabilir.

TAZMINAT ISTENEBILIR MI?

Devletin deprem nedeniyle ortaya çikan zararlari belli bir çerçevede tazmin yükümlülügü ve bu kapsamda kisilerin idareye karsi yargi yoluna basvurma hakki bulunuyor. Idari Yargilama Usulü Kanunu’nda düzenlenen idari dava türlerinden biri, idareye karsi açilacak ve tazminat talep edilebilen tam yargi davasidir. Bu davalar, idarenin eylem veya islemleri sonucunda ortaya çikan gerek maddi gerek manevi zararlarin tazmini için açilabilmektedir. Bu davalari açma hak ve yetkisi, yalnizca idari islem ve eylemlerden ötürü haklari ihlal edilen kisilere aittir. Kisilik haklarina olan saldirinin idare tarafindan gerçeklestirilmesi halinde manevi zarar, idare mahkemelerinde tam yargi davasi adi altinda talep ve dava edilebilir. Mahkemenin, manevi tazminat talebini kabul edebilmesi için bir zarar söz konusu olmali, bu zarar idarenin eylem veya isleminden kaynaklanmali, ayrica ortaya çikan zarar ile idarenin eylem veya islemi arasinda illiyet bagi bulunmalidir.

SIGORTA SIRKETLERININ ÖDEME YÜKÜMLÜGÜ VAR MI?

Dogal Afet Sigortalari Kurumu’nun (DASK) 2023 yili için belirledigi ‘Zorunlu Deprem Sigortasi’ tarifesine göre betonarme yapilar için insaat birim metrekaresi basina 3016 TL ödeme yapiliyor. Bu hesaba göre 120 metrekare olan bir ev için 361 bin 920 TL DASK ödemesi yapilmasi gerekiyor. Bu miktar maksimun 640 bin TL olarak ödeniyor. Konutlarinda hasar olanlar Alo-Dask 125, e-Devlet ve SMS üzerinden basvuru yapabiliyorlar. DASK ödemeleri basladi.

ETİKETLER
#Türkiye
#deprem
#arama kurtarma
#kahramanmaraş
#afet
#Gündem
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.