Türkiye'nin en büyük savaş, dünyanın ise ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu hizmete girdi. Emekli Tümamiral Cihat Yaycı TCG Anadolu gemisiyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu. TCG Anadolu’da zırhlı araçlar ZAHA’nın hem denizde hem karadaki kabiliyetine değinen Yaycı, bu durumun NATO’da ender olduğunu söyledi.
Türkiye’nin denizlerdeki yeni karargahı Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi TCG Anadolu envantere girdi. Liman kabul testlerinin tamamlanmasının ardından 20 Haziran 2022'de deniz kabul testleri başlatılan Türkiye'nin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu'da ilk helikopter konuşlanması ise 17 Kasım 2022'de gerçekleşmişti. Bayraktar KIZILELMA, Bayraktar TB3, Milli Muharip Uçağın da TCG Anadolu’da iniş-kalkış yapılabilmesi için gün sayılıyor.
TCG Anadolu’nun savunma sanayinin dönüm noktası olduğunu belirten Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, gemiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. TGRT Haber’e konuşan Yaycı, zırhlı araçlar ZAHA’lara dikkat çekerek deniz piyadelerine kolaylık sağlayacağını belirtti.
Emekli Tümamiral Cihat Yaycı TCG Anadolu’yu ve ZAHA’yı şu şekilde anlattı:
Mavi Vatanımızın yüzen kalesi olarak tarif ediyorum. Dosta güven düşmana korku. Üzerine iniş-kalkış yapabilecek SİHA’larla dünyanın ilk SİHA gemisi niteliğini kazandı. Üzerine dikey iniş yapabilecek uçakların konuşlanması için rampa eklendi. Eğer F-35’leri almış olsaydık bu 12 tane 6’sı hangarda 6’sı pistte olmak üzere üzerinde barındıracak küçük bir uçak gemisi olacaktı. İnşallah Milli Muharip Uçaklarımız dikey uçuş yapabilecek kabiliyette üretilir.
Geminin içerisinde gemiler var. 27 tane zırhlı amfibi hücum aracı ZAHA bunlar NATO’da dünyada da ender kabiliyetler… Deniz piyadelerimiz hem denizde hem karada giderler. Timsah deriz. Çıkarma gemilerimiz kıyıya kapak atıyordu personelimizi oradan çıkarıyorduk. ZAHA’lar hem denizde hem de karada zırhlı olarak bu görevi yapıyor. NATO’da bunu ABD ve Türkiye üretiyor. 1223 personel gemide bulunuyor. Adeta yüzen kasaba. ZAHA’da 40 mm’lik bomba atarlar var. Balistik gövdesi var. Mayına karşı çeşitli zırhları var. Güney Kore de artık Türkiye’den örnek alarak uçuş rampaları ekliyor gemilerine… F-35 konuşlandırıyorlar.
Mısır böyle gemileri Fransa’dan aldı ve koruyor. Türkiye’de her türlü 5 tane daha korur. İlk görev yerinin Doğu Akdeniz’de olması, Libya-Türkiye arasında görevlendirilmesini arzu ediyorum.
Tam yüklü deplasmanda 27 bin 436 ton ağırlıkta, 231 metre boyunda ve 32 metre genişliğinde inşa edilen Çok Maksatlı Amfibi Gemi TCG Anadolu, Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint ve Atlantik okyanuslarında kullanılabilecek. SİHA'ları dünyada ilk kez 'sürü' olarak kullanan Türkiye, deniz harp tarihine de yeni bir konsept kazandırmaya hazırlanıyor.
Envantere alınacak 232 metre uzunluğundaki Türkiye'nin en büyük savaş gemisinde kullanılacak Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşa hazırlanıyor. 30-50 arasındaki SİHA'yı TCG Anadolu'ya konuşlandıracak Türkiye, bu hamlesi ile dünyada bir ilki de gerçekleştirmiş olacak. Türk donanmasının ihtiyaçları doğrultusunda yapılan TCG Anadolu tam donanımlı 8 helikopter bulundurabilecek. Bir tabur tam teşekküllü askerin istenilen bölgeye sevkini sağlayabilecektir.
Gemi boyu ve genişliği: 232x32 m
Azami yükseklik: 58 m
Maksimum sürat: 21 knots
Hareket siası: 9.000 mil
Ağır yük garajı: 1.410 m²
Hafif yük garajı: 1.880 m²
Gemi havuzu: 1.165 m²
Hangar: 900 m²
Uçuş güvertesi: 5.440 m²
Savaş uçağı kapasitesi: 6 adet savaş uçağı
Taarruz helikopteri kapasitesi: 4 adet T-129 Atak