Boşanan eşlere icra yoluyla çocuk teslimi uygulaması sona erdi. Çocuk teslimi ile ilgili yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre, teslim işlemleri artık ailelerin kapısında değil, çocuk dostu şekilde tasarlanan çocuk görüşme merkezlerinde gerçekleştirilecek.
Adalet Bakanlığı tarafından çocuk teslimine ilişkin yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenleme, boşanma süreci ve sonrasında çocukların olumsuz yönde etkilenerek zarar görmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Böylelikle 90 yıldır uygulanan icra yoluyla çocuk teslimi uygulaması sona erdirildi.
Aileler çocuklarını görebilmek için artık icra dairelerine değil, uzmanların görev yaptığı “Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri”ne başvuracak. Çocuklarıyla görüşmek isteyen anne-babalar bunun için ise artık herhangi bir ücret ödemeyecek. Yapılacak tüm masraflar Adalet Bakanlığı tarafından karşılanacak.
Teslim işlemleri ise ailelerin kapısında değil, çocuk dostu şekilde tasarlanan çocuk görüşme merkezlerinde gerçekleştirilecek. Her durumda öncelikle çocuğun yararı gözetilecek. Çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulması işlemlerinde de çocukla iletişim ve görüşme konusunda uzmanlar ve rehber öğretmenler görev alacak.
Yeni düzenlemeye göre; öncelikle taraflarla iletişime geçilerek aralarında yaşanabilecek çekişmelerin çocukları üzerindeki olumsuz etkilerinin önüne geçilecek. Taraflar istemedikçe ve çocuğun yararı gerektirmedikçe yüz yüze getirilmeyecek. Olası yeni çatışma ve gerginliklerin önüne geçilecek. Çocuklar bu süreçte yapılacak iş ve işlemler hakkında gelişim düzeylerine uygun şekilde uzmanlar tarafından bilgilendirilecek.
İcra yoluyla çocuk teslimine son veren ilk pilot Çocuk Görüşme Merkezi'ni, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ geçtiğimiz Haziran'da Uşak'ta açmıştı.
#haber#
Yürürlüğe giren Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulmasına İlişkin İlam ve Tedbir Kararlarının Yerine Getirilmesine Dair Yönetmeliğin diğer maddeleri ise şöyle;