Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, Taşova'da meydana gelen 4,6 şiddetindeki deprem sonrasında Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
KAF depremleri yakından takip edilirken Taşova'da yaşanan 4,6 büyüklüğündeki sarsıntı üzerine büyük deprem ihtimalleri yeniden gündeme geldi.
Doç. Dr. Muhammet Bahadır, Kuzey Anadolu Fayı büyük ölçüde enerjisini ifadeleri ile dikkat çekti.
OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, Taşova'da yaşanan deprem sonrasında değerlendirmede bulundu.
"1943 yılın Lâdik merkezli büyük bir deprem yaşandı. Bu depremde Orta Karadeniz bölümünde Kuzey Anadolu Fayı büyük ölçüde enerjisini boşalttı" ifadelerinin ardından büyük bir deprem olacak ifadelerinin doğru olmadığını belirtti.
Amasya'da yaşanan sarsıntı çevre illerde de hissedilirken ilk olarak KAF deprem ihtimalleri ortaya çıktı.
Uzman isim Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Batı Anadolu Fay zonlarında şiddetli depremler yaşabileceğimiz ihtimalinin hep olduğunu belirtirken Taşova'daki sarsıntıyı küçük ölçekli olarak değerlendirdi.
Doç. Dr. Muhammet Bahadır, 1942 yılındaki Lâdik merkezli sarsıntıda Orta Karadeniz bölümünde büyük enerji boşaltımı olduğunu söyledi. KAF özelliği nedeniyle kronolojik depremler yaşanabiliyor.
Bahadır, durumda ise büyük deprem olacak demenin doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etti. "Türkiye’nin her an her bölgesinde belirli bölgelerimiz hariç, büyük bir deprem yaşama ihtimalimiz var." sözleriyle deprem riskini hatırlatmadan geçmedi.