Gündem

Metan gazına maruz kalınınca ne yapılmalı? "En büyük tehlike..."

Kuzey Irak'ta metan gazı soluyan 12 askerimiz şehit oldu. Kahreden olayın ardından metan gazının ne olduğu ve nasıl ölüme sebebiyet verdiği merak konusu oldu. Öğr. Gör. Özlem Karagöl, metan gazı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Metan gazına maruz kalınınca ne yapılmalı?
KAYNAK:
IHA
|
GİRİŞ:
07.07.2025
saat ikonu 16:11
|
GÜNCELLEME:
07.07.2025
saat ikonu 16:11

Tüm Türkiye Kuzey Irak'tan gelen o acı haberle hüzne boğuldu. 19 Kahraman Türk askeri, bir mağarada arama faaliyeti yürütürken metan gazına maruz kaldı. Hastaneye kaldırılan Mehmetçiklerden 12'si kurtarılmayarak şehit oldu. Türkiye'yi hüzne boğan o haber sonrası birçok merak edilen soru vardı. Metan gazının ne olduğu en çok tartışılan konuların başında geldi. Altınbaş Üniversitesi Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Özlem Karagöl, metan gazının tehlikelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Metan gazına maruz kalınınca ne yapılmalı? "En büyük tehlike..."

"GÖRÜNMEZ BİR TEHDİT"

, doğal gazın ana bileşeni olup atmosferde bol miktarda bulunan, renksiz ve kokusuz bir gaz olduğunu belirten Karagöl, "Doğrudan toksik olmasa da yüksek konsantrasyonlarda bulunduğunda oksijenin yerini alarak boğulmaya neden olabilir. Bu da onu görünmez bir tehdit haline getirir" dedi.

Metan gazına maruz kalınınca ne yapılmalı? "En büyük tehlike..."

"İLK MÜDAHALE HAYAT KURTARIR"

Zehirlenme belirtilerinin ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Karagöl, "Metan gazına maruz kalan bireylerde belirtiler maruziyetin düzeyine göre değişiyor. Hafif belirtiler; baş dönmesi, bulantı, sersemlik, yorgunluk. Orta düzey belirtiler, kusma, kas zayıflığı, hızlı nabız, bilinç bulanıklığı. Ağır vakalar, bilinç kaybı, solunum durması, nöbet ve hatta ölüm. İlk müdahale hayat kurtarır" ifadelerini kullandı.

Metan gazına maruz kalınınca ne yapılmalı? "En büyük tehlike..."

METAN GAZINA MARUZ KALININCA NE YAPILMALI?

Metan gazı ile temasta hızlı müdahalenin önemine dikkat çeken Karagöl, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • Gaz kaynağını kapatın, ortamı havalandırın,
  • Elektrik düğmelerine dokunmayın, kıvılcım oluşturmayın,
  • Kişiyi temiz hava alanına çıkarın,
  • Solunum ve dolaşım kontrolü yapın (ABC),
  • Gerekirse suni solunum ve kalp masajı uygulayın,
  • 112 Acil’i arayın ve profesyonel destek alın

Metan gazının iklim değişikliğinde de rol oynadığını belirten Karagöl, "Metan gazı yalnızca bireysel sağlık açısından değil, küresel açısından da tehlikeli. Karbondioksite göre 20 yıllık sürede 84 kat daha fazla ısı tutma kapasitesine sahip olan bu gaz, sera etkisini artırıyor ve küresel ısınmaya katkıda bulunuyor" dedi.

ETİKETLER
#kuraklık
#iklim değişikliği
#metan gazı
#afet
#sağlık
#Ürün Güvenliği
#Gündem
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.