MSB tarafından yapılan duyuruya göre 19 askerimiz mağarada bulunan metan gazından etkilendi. Son dakika açıklamasına göre şehit sayımız 12'ye çıkarken metan gazına dair araştırmalar da arttı. Metan gazı zehirler mi, kokar mı gibi sorular milyonlarca kişinin gündeminde.
Pençe-Kilit Harekâtı kapsamında şehit düşen askerimizin naaşını arayan 19 askerimiz mağaradaki metan gazından etkilendi. 12 askerimiz şehit olurken Türkiye'nin yürekleri yandı.
Metan gazı saf halde olduğunda renksiz ve kokusuz olur. Bu nedenle ortamda bulunan metan gazını fark etmeden kısa süre içerisinde ani zehirlenme yaşayabilirsiniz.
Doğalgaz hatlarına karışan metan gazına kaçak durumlarda fark edilsin diye koku maddeleri ekleniyor.
Metan gazı direkt olarak zehirli olmazken yüksek derece solunması ölüme yol açabilir. Yüksek oranda metan gazına maruz kalmak ve kapalı alanda bulunmak kısa süre içerisinde belirtiler göstermeye ve ardından ani zehirlenmelere yol açabilir.
Hava sirkülasyonunun olmadığı yerlerde maruz kalınan metan gazı, ölüme sebep olabilir. Oksijen seviyesinin düşmesinin ardından baş dönmesi, bilinç kaybı ve boğulma meydana gelir.
19 askerimiz mağarada bulunan metan gazından etkilendi. MSB son dakika açıklamasına göre 12 askerimiz şehit olurken metan gazına dair aramalar da arttı.
Mağarada metan gazının bulunma nedenleri arasında organik maddelerin oksijensiz ortamlarda çürümesidir. Bitki, yosun ve hayvan atıkları gibi maddeler mikroorganizmalar tarafından parçalanır. Bu durumda ise hayvan dışkıları gibi biyolojik atıklarda metan üretimi artabilir.