Yargıtay evli çiftleri yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Yargıtay, kıskançlık erkeğin davranışından kaynaklanıyorsa kadının kusurlu olamayacağına hükmetti. Kararda, kadının kıskançlığının erkeğin davranışlarına tepki niteliğinde olduğu, bunun da kusur diye tanımlanacağı belirtildi.
Yargıtay evli çiftleri yakından ilgilendiren bir karara imza attı. İstanbul’da bir kadın, kendisini aldattığı iddiasıyla kocasına boşanma davası açtı. Erkek de aşırı kıskançlık sebebiyle eşinden davacı oldu.
Tarafları dinleyen yerel mahkeme, erkeğin güven sarsıcı davranışlarda bulunduğunu, evlilik birliği sorumluluğunu yerine getirmediğini belirtti. Erkeğin ağır kusurlu olduğuna hükmetti. Mahkeme, çiftin çocuklarının velayetini kadına verdi. Sonucu beğenmeyen koca, davayı istinaf mahkemesine taşıdı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi ise erkeğin evlilik birliğini devam ettirmek istemeyerek evden ayrıldığını ve güven sarsıcı davranışlarının olduğunu belirtti. Kadının ise aşırı kıskançlık yapıp eşine baskı uyguladığını aktararak, tarafları eşit kusurlu kabul etti. Daire, kadının tazminat talebini de reddetti. Bu sefer karşı taraftan itiraz geldi, konu Yargıtay’a taşındı.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, istinaf mahkemesinin kararını bozdu. Davalı erkeğin evden ayrılarak evlilik birliğini devam ettirmek istemediğine ve güven sarsıcı davranışlarının sabit olduğuna dikkat çekti.
Kadının kıskançlığının erkeğin davranışlarına tepki niteliğinde olduğu, bunun da kusur diye tanımlanacağı belirtildi. Yargıtay boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakları zarar gören, menfaatleri zedelenen kadının maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddedilmesini de uygun görmedi.
#haber#