Bilim insanları, COVID-19 geçirenlerin uzun süreli şikayetlerini dikkate alarak önemli çalışmalara imza atıyor. Daha önce koronavirüsün kalp, üst solunum yolları, akciğer ve beyinde uzun süreli hasar bırakabileceği ortaya çıkmıştı.
ABD'deki bir grup bilim insanı, COVID-19'un uzun süreli kalp hastalıklarına yol açabileceğini buldu. Araştırma ekibi, dikkat çeken bulgularının yer aldığı çalışmayı Nature dergisinde yayımladı.
Araştırmacılar, COVID-19 geçiren yaklaşık 154 bin kişiyle virüse yakalanmayan yaklaşık 5,6 milyon kişiye ait verileri karşılaştırdı. Ekip, koronavirüs enfeksiyonuna maruz kalan kişilerde yüzde 72 koroner arter riski, yüzde 63 daha yüksek kalp krizi riski ve yüzde 52 daha fazla yüksek felç riski bulunduğunu gördü.
COVID-19'u atlatan kişiler, hastalıktan sonraki bir yıl içerisinde ritim bozuklukları, kalp krizi, felç, iltihap, kanda pıhtılaşma ve koroner gibi kalp rahatsızlıklarına yüzde 4 daha fazla yakalanmak riski taşıyor.
#haber#
Araştırmacılardan Washington Üniversitesinden Dr. Ziyad Al-Aly, mevcut kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin COVID-19 geçirdikten sonra bu hastalıklara karşı daha da savunmasız olduğunu belirtti. Ancak COVID-19 öncesinde kalp rahatsızlıkları yaşamayan kişilerde ise bu riskin gelişebileceğini söyledi.
Al-Aly, risk durumunun yaşa, cinsiyete ve ırklara göre değişmediğini vurguladı. Ayrıca COVID-19 geçirenlerde ilk yılda yüzde 4 daha fazla kalp hastalığı tespit edilmesinin küçük bir oran gibi görülmesine karşın koronavirüs kaynaklı bir gelişme olduğunu ve ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.
Koronavirüse karşı aşı olmanın önemine dikkati çeken Dr. Al-Aly, aşılar sayesinde virüsün kalbe verebileceği hasar riskini düşürmenin mümkün olduğunu söyledi.
Bununla birlikte, koronavirüs nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 15 milyon kişide kalp hastalıkları geliştiği tahmin ediliyor.