Tgrt Haber

One minute Miçotakis

14 Mayıs 2024 10:20 | Güncelleme :14 Mayıs 2024 10:39

Uzun yıllardır devam eden Türkiye - Yunanistan geriliminde tansiyon düşmüşe benziyor.

Nitekim 5 ay gibi kısa denilebilecek bir aradan yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretinden sonra bu kez Yunan lider Miçotakis Türkiye’ye geldi. 

Hatırlarsınız şurada daha 1-2 sene öncesine kadar acaba Türkiye ve Yunanistan arasında bir savaş mı başlayacak endişesi taşıyordu Ege’nin 2 yakasındaki halklar. 

 O yüzden bugünkü manzara Türkler ve Yunanları memnun edecek bir aşamaya gelmiş durumda. 

Erdoğan ve Miçotakis önce baş başa sonra heyetler arasında görüşüp basın toplantısında gazetecilerin karşısına çıktılar.

Miçotakis’in bu toplantıda Hamas’ı terör örgütü olarak nitelendirmesi Erdoğan’ın Davos’ta İsrailli lider Peres’e sert çıkışı kadar olmasa da yine de unutulmayacak “One Minute” itirazını anımsatır bir karşı çıkış sergilemesine sebep oldu. 

Erdoğan, Hamas’ın 1947’den beri İsrail tarafından işgale uğrayan Filistin’i savunan bir direniş örgütü olduğunu hatırlattı. Miçotakis de bu konuda mutabık kalmadığımız konusunda mutabık kalabiliriz diyerek itiraza yumuşak bir cevap verdi. 

Bu arada Türkiye’de 1000’den fazla Hamaslının hastanelerde tedavi altında olduğunu da öğrenmiş olduk. 

Aynı zamanda iki lider arasında Kıbrıs, Kariye Camii, Trakya’daki Türkler konusunda fikir ayrılıkları ortaya bir kez daha çıkarken, uzlaşı sağlanan konuların ise önceki dönemlere nazaran daha fazla olduğu da aşikar.

Anlaşmazlıklara rağmen Ankara ve Atina arasında en çok ekonomik uzlaşı ağır bastı ve bundan sonra da diyalog masasında kalınacağı belirginleşti. 

Yakında New York ve Washington’da da bir araya gelecek iki liderin bu tutumu devam ederse umarım anlaşmazlıklar konusunda da “One Minute” denilip gerginliğe tamamen ara verilerek bir bahar havası esmeye başlar ve iki komşu ülke ilişkileri komşuluğa yakışır şekilde devam eder. 

Yıllar önce Atina’ya gittiğimde Türk olduğumu öğrenen Yunan vatandaşlarının ilk  tepkisi “Komsi, Komsi” şeklinde misafirperverce oluyordu. Halklar arasındaki aynı anlayışın siyasetçiler arasında da olması hepimiz için umut verici.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.