Tgrt Haber

Çözen kazanır: Doğal mı, yapay mı?

20 Mayıs 2024 08:44 | Güncelleme :20 Mayıs 2024 08:50

Bugünkü yazımın başlığı birbiriyle bağlantılı iki ayrı konu ile ilgili. Doğal mı, Yapay mı diye sorarken tahmin ettiğiniz üzere her geçen gün popülaritesi daha da artan yapay zekayı kastediyorum. Çözen Kazanır derken de yeni bir projeden bahsetmek istiyorum. 

İlk olarak projeye değinelim. Bugünden itibaren hafta içi her gün saat 21:00’de TGRT EU ekranlarında Çözen Kazanır isimli bilgi yarışmamız başlıyor. Son derece eğlenceli ve keyifli bir formata sahip bir bilgi yarışması. 

İzlerken hem bilgi dağarcığınızı artıracak hem de oturduğunuz yerden yarışmacı olarak katılım sağlayıp çok büyük bir keyif alacaksınız. 

10 adet bilgi sorusunun her birinde 4 şıktan doğru olanı bulup seçerken final sorusunda ise tahmin gücünüzü kullanarak büyük ödüle ulaşabileceksiniz. 

Soruları görmek için yarışma saatinde televizyonunuzun karşısında olmanız gerekirken, cevapları vermek için ise telefon, tablet ya da bilgisayar ekranınızın açık olması gerekecek. 

Katılmak son derece basit. Telefon ya da tabletinizle yarışma boyunca TV ekranında göreceğiniz QR kodu okutabilir ya da bu adresten yani Tgrthaber.com ‘dan yarışma bağlantı linkine tıklayabilirsiniz. 

Tanıtım videosunu çekerken şunu fark ettim; ödül kazanma heyecanı kadar belki de daha fazla heyecan veren şey, kendinizi geliştirme duygusu. 

Dijital Varlıklar Genel Müdürü Volkan Ormanlı ve Yazılım ekibimizin başındaki isim Ahmet Temur’un oluşturduğu bu sıra dışı formatta, yarışma sonunda kaç puan kazandığınızı ekranınızda göreceksiniz.  

Böylece her gün kazandığınız puanı artırmaya çalışarak kendiniz ile yarışabilir ya da aile bireyleriyle aranızda tatlı bir rekabetle yarışma sonunda daha fazla puan kazanarak birbirinizi geçmeye çalışabilirsiniz. 

Çözen Kazanır yarışmamızı kısa bir süre içerisinde TGRT Haber ekranlarında da görürseniz şaşırmayın. Ben, dijital medya ve dijital ekranlar ile geleneksel medya yani televizyonu bir araya getirip harmanlayan ve genel kültürümüzü, bilgi seviyemizi artırırken aynı zamanda eğlendiren bu yarışmanın kısa süre içerisinde çok popüler hale geleceğinden eminim. 

O yüzden bu harika projeye emek veren tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ederken, projenin kalitesini yılların medya birikimi ve tecrübesi ile anında fark edip gereken önemi veren Sayın Mücahid Ören ve kıymetli eşi Aslıhan Ören’i de kutluyor ve şükranlarımı sunuyorum.

Çünkü kendileri aynı zamanda bu gelecek vaat eden yarışmanın sunumu için de pek çok isim arasından beni layık gördüler.

Bu yüzden sizleri her akşam ekranlarınızın başında bekliyor olacağım. Birlikte çok keyifli ve verimli bir zaman geçireceğiz. . 

Gelelim yazının başlığının ikinci bölümüne!

Doğal mı, Yapay mı diye sormuştum. Malumunuz Yapay Zeka; üreticileri de dahil olmak üzere kimsenin tam olarak kestiremediği bir sonuca doğru şimşek hızıyla ilerliyor. Open Ai başta olmak üzere Silikon Vadisinin en büyük şirketleri ve dünyanın dört bir tarafından binlerce şirket Chat GPT benzeri veya daha farklı amaçlara hizmet eden binlerce yapay zeka uygulaması geliştiriyor. 

Chat GPT’nin son versiyonu 4o şimdiden simültane tercümanların, özel ders veren öğretmenlerin yerini aldı bile. Hatta bu gidişle kısa bir süre sonra sohbet ettiğimiz, dostlarımızın, arkadaşlarımızın yerini dahi alacak gibi gözüküyor. Sonu kestirilemeyen en ürpertici yönlerinden biri de bu gibi duruyor. 

Sonraki yazılarımızda daha detaylı olarak bu konu üzerinde kafa yormaya devam ederiz. Yapayını sonraki yazılara bırakırken zekanın doğalına değinelim biraz da. 

Yani insan zekasına. 

Dünyanın en büyük şirketleri zekanın yapayını geliştirirken, biz doğal zekamızı nasıl geliştiririz?

Cevap olarak “Çözen Kazanır”ı izleyerek dersem eminim komiğinize gidecek. Ama şakayla karışık bu söylediğimde şöyle bir gerçeklik payı var. 

Bilgi seviyemizi artırmak zekamızı olumlu etkiliyor. Araştırma sonuçları bunu kanıtlıyor. 

4 kısa başlıla bunu açmaya çalışayım.

1- Bilgi seviyemizi artırmak “Beyin bağlatılarımızı güçlendiriyor”. Yeni bilgiler öğrenmek, beyinde yeni sinir bağlantıları oluşturuyor ve mevcut olanları güçlendiriyor. Bu, daha iyi düşünme, problem çözme ve hafıza gibi bilişsel işlevlere katkıda bulunuyor. 

2- Bilgi yarışmaları, daha iyi performans gösterme ve yaşlanmayla ilişkili bilişsel gerilemeyi geciktirme gibi faydalar sağlıyor. 

3-Daha fazla bilgiye sahip olmak, daha iyi kararlar vermemize, problemleri farklı açılardan görmemize ve daha hayal gücü geniş ve üretken olmamıza yardım edebilir. 

4- Bilgi yarışmaları, bizi öğrenmeye daha istekli hale getirir. Daha fazla öğrenmeye teşvik edici olabilir. Zekamızı daha da geliştirmemize yardımcı olabilir.  

Tabii doğal olanını. 

Son olarak Tgrthaber.com’da tamamen yapay zeka tarafından hazırlanan sorular ve her soru için göreceğiniz 4 şıktan oluşan ”Kültür Meydanı” isimli bir bilgi yarışmamız da yayında. Ana sayfamızda görebiliyorsunuz. Gündemde ne var ne yok diye öğrenmek için girdiğiniz haber sitemizde bir yandan da doğal zekanızı daha da artırmak için bu meydanda hoş vakit geçirebilirsiniz. 

Akşam 21:00’de TGRT EU’da görüşmek üzere.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.