Stratonikeia Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında 2 bin yıl öncesine ait girlandlı lahit bulundu. Tarihe ışık tutan kalıntı sonrası içerisinden çıkanlar ve motifleri de dikkat çekti.
Muğla'nın Yatağan ilçesinde gerçekleşen Stratonikeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında 2000 yıl öncesine ait lahit bulundu.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Gladyatörler kenti olarak bilinen mermer kentinde yapılan kazılar sürüyor. 1977 senesinde kazı çalışmaları başlamıştı.
Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait izler de taşıyan yerde yapılar restore ediliyor.
Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, bölgenin antik dönemden günümüze gelen yapılardaki kazılarının restorasyon çalışmalarını yürütüldüğünün ifade etti.
Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda çalışan Prof. Dr. Bilal Söğüt, "Agorada Geç Antik Çağ Dönemini kazıyoruz. Bu alanda yürüttüğümüz kazılar sırasında daha önce Nekropol'den (kentin mezarlığı) alınıp buraya getirilmiş ve 2 bin yıl öncesine ait girlandlı (meyve, çiçek ve yapraklardan oluşan çelenk) bir lahit bulduk" ifadeleirni kullandı.
Lahit köşelerinde koç başları, orta bölmelerinde eroslar ve boğa başlarının bulunduğu söyleniyor. Söğüt, "Bu lahit, girland betimlemeli örnekler içerisinde hem figür çeşitliliği hem de tarihini daha net belirleyebildiğimiz en iyi örneklerden birisini oluşturuyor. Özellikle biz Stratonikeia'da yaptığımız çalışmalarda buranın en güzel lahit teknesine sahip olmuş durumdayız" dedi.