Peru'da bulunan mumya kalıntısı tüm dünyanın gündemine yerleşmeyi başardı. San Juan de Lurigancho bölgesindeki Centro Arqueologico de Cajamarquilla'da yapılan arkeolojik kazı sonucunda MS 900-1200'lere ait olduğu tahmin edilen mumya bulundu.
Peru’nun Lima kenti yakınlarında bulunan mumyanın MS 900-1200'lere ait olduğu tahmin edilirken arkeolojik kazı sonucu ortaya çıkanlar dikkatleri üzerine çekti. Geç Ara Dönem'e ait mumyalanmış kalıntıları ortaya çıktı.
Peru’nun Lima kenti yakınlarında San Juan de Lurigancho bölgesindeki Centro Arqueologico de Cajamarquilla'da gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sonucunda mumya kalıntısı ortaya çıktı.
MS 900-1200'lere ait olduğuna inanılan Geç Ara Dönem'e ait mumyalanmış kalıntılara ait görüntüler gündem olurken Cajamarquilla arkeolojik zenginliği ile biliniyor.
Bölgede ortaya çıkan iskelet kalıntıları Peru tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Kalıntıların Moche uygarlığının gerilemesi ile İnka İmparatorluğu'nun yükselişi arasında bir geçişe işaret eden kritik bir dönem olan Geç Orta Dönem'de yaşayan kişilere ait olduğu da düşünülüyor.
Mumya geleneğini kullananlar arasında Chinchorro halkı yer alırken M.Ö. 5000 – M.Ö. 2000 dönemlerinde kullanılıyordu. Halk, Şili ve Peru'nun kuzey kıyılarında yaşarken çocuklar dahil herkes mumyalanmıştı.
Paracas Kültürü ise M.Ö. 800 – M.S. 100 aralığında var olurken Peru'nun güney kıyısında yer alıyordu. Kafatası şekillendirme ve kumaşlara sarılı mumyalar kalıntılarda bulunuyor.
İnka öncesinde Nazca ve Wari Uygarlıkları cenazeleri kumaşlara sararak mumyalıyordu. Mumyanın yanında eşyalarının da koyulduğu da ortaya çıktı. En gelişmiş mumyalama tekniği İnka İmparatorluğu'nda kullanılıyordu. Hükümdar ve ileri gelenler mumyalanırdı.