Tgrt Haber

Diyarbakır'da heyecanlandıran keşif! 1500 yıllık kilise kalıntısı...

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
02 Kasım 2023 12:27 - Güncelleme : 02 Kasım 2023 12:45
Diyarbakır'da heyecanlandıran keşif! 1500 yıllık kilise kalıntısı...
diyarbakır,,arkeoloji

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeolojik kazıda, içinde 46 mezarın olduğu 1500 yıllık kilise kalıntısına ulaşıldı.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde arkeoloji dünyasını heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. İnkaya Mahallesi'nde farklı alanlarda yapılan yüzey araştırmasında içinde 46 mezarın olduğu 1500 yıllık kilise kalıntısı bulundu.

BİZANS SİKKELERİ FİTİLİ ATEŞLEMİŞTİ

Bizans İmparatoru 1. Anastasius dönemine ait sikke bulunmasının ardından bölgede 2021 yılında Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışması başlatılmıştı. 15'i uzman toplam 35 kişinin katılımıyla sürdürülen çalışmalarda bugüne değir sikke, kandil, sütun ve altlıkları gibi eserlere ulaşılırken, çalışmaların yoğunlaştığı noktada bir yapıya ait kalıntılara rastlandı.

Dış duvarları ortaya çıkarılan yapının kilise olduğu belirlenirken, ekipler kilise içerisinde yürüttükleri çalışmada ise yapının farklı alanlarına yayılmış mezarlara ulaştı.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeolojik kazıda, içinde 46 mezarın olduğu 1500 yıllık kilise kalıntısına ulaşıldı.

ÖNCE KİLİSE, SONRA MEZARLIK OLARAK KULLANILMIŞ

Buluntuya ilgişkin bilgi veren Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, yürüttükleri kazılarda daha önce kilise kalıntısı olduğunu düşünmedikleri bir yapı tespit ettiklerini ifade eden Gizligöl, "Bu yıl kazı çalışmalarında net bir şekilde anlaşıldı ki bu bir Bizans kilisesi. Burada çalışmalarımız hızlandı.

Kilise muhtemelen 5, 6 ve 7. yüzyılda kullanılmış sonra tahribata uğramış, 13. yüzyıla kadar da mezarlık olarak kullanılmış. Kilisede 46 mezar bulundu. Bunlar, yetişkin, çocuk, kadın ve erkek çok farklı kişilere ait mezarlar. Mezarlar kilisenin tamamına yayılmış" dedi.

Çok tahrip olsa da kilisenin Diyarbakır'da bulunan en eski Bizans kiliselerinden biri olduğunu dile getiren Gizligöl, kazı sahasında kilise dışında kaya mezarları ve taş ocağında da çalışmaların sürdüğünü sözlerine ektledi.

BENZERLERİ SURİYE'DE VAR

Öte yandan kazının saha sorumlusu arkeolog Kemal Atak da, kilise kalıntısının daha çok Suriye'deki örneklerine benzediğini belirtti.

Kilisenin, tek nefli olduğunu ancak daha sonra eklemeler yapılarak büyütüldüğünü gördüklerini belirten Atak,  şu bilgileri paylaştı: "Şu anda kiliseyi çevreleyen duvarları tespit ettik. Kilise, 25 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde dikdörtgen bir plana sahip. Kilise içinde metal haçlar, mimari bloklara çizilmiş haç motifleri mevcut. Mimarisi bazilika bir plan sunuyor bize."

Kilisenin, çıkan buluntulara ve mimari plana bakıldığında türünün ilk örneklerini temsil ettiğinin altını çizen Atak, bunun da günümüzden 1500 yıl öncesine tekabül ettiğini dile getirdi.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...