AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Özgecan Aslan'ın öldürülmesinin ardından başlayan Türkiye'de idam cezası tartışmalarında resmin tamamının görülmediğini belirtti.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Özgecan Aslan'ın öldürülmesinin ardından başlayan Türkiye'de idam cezası tartışmalarında resmin tamamının görülmediğini belirterek, ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla hücrede tek başına, işlediği suçun utancı, vicdan azabıyla tecrit edilmiş şekilde cezanın çekilmesinin idamdan daha ağır olduğunu söyledi.
Bozkır, Meclis kulisinde gazetecilerin, Özgecan Aslan'ın öldürülmesinin ardından başlayan idam tartışmalarına yönelik soruları yanıtladı. İdam tartışmalarında resmin tamamının görülmediğini kaydeden Bozkır, Avrupa'da idam cezasının olduğu hiçbir ülke bulunmadığını ifade etti. Bozkır, idam cezasının, "Kopenhag siyasi kriterlerinin en birinci şartı" olduğunu kaydetti.
Ağırlaştırılmış müebbet cezası alan bir kişinin 36 yıl boyunca hücrede tek başına yattığına işaret eden Bozkır, işlediği suçun utancı ve vicdan azabıyla, tecrit edilmiş şekilde cezasını çekmesinin idamdan daha ağır ceza olduğunu söyledi.
Hadım (kimyasal kastrasyon) edilmeyle ilgili uygulamanın bazı AB ülkelerinde olduğunu hatırlatan Bozkır, "Daha çok 15 yaşından küçük çocuklara cinsel saldırı yapanların, 25 yaşından büyük olmaları kaydıyla, kendi rızası olması halinde hadıma izin veren ülkeler var. Bazı ülkelerde var ama buna yönelik çeşitli düşünceler de var. Diyorlar ki 'bir insan kendi rızasıyla da olsa bu şekilde kimyasal hadım yapılırsa psikolojisi bozulacağı için başka suçlara da teşvik olabilir. İnsan Hakları Mahkemesi, baskı yaparak kendi rızası olmadan uygulamayı doğru bulmuyor, insan haklarına aykırı buluyor" diye konuştu.