Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) iade-i ziyarette bulundu. 9 yıllık soğukluğun çözülmeye başladığı görüşmede, 13 anlaşma imzalandı. Peki bu gelişmeler Türkiye için ne anlama geliyor? ODTÜ Dış Politikalar Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, TGRT Haber’de çok çarpıcı yorumlarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Veliaht Prens Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın ziyaretinin ardından Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) iade-i ziyarette bulundu. 9 yıllık aranın ardından Türkiye-BAE arasında, kritik alanlarda 13 anlaşma imzalandı. Erdoğan bu ziyareti "Birleşik Arap Emirlikleri'yle dostluğumuzun ve kardeşliğimizin yeni 50 yılına şekil verecek adım” olarak nitelendirdi. Peki Türkiye-BAE ilişkilerinde yeni dönem ne ifade ediyor? Gelişmelerin Türkiye’ye getirisi nedir? ODTÜ Dış Politikalar Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, son gelişmeler ışığında Türkiye-BAE ilişkilerini TGRT Haber’de değerlendirdi.
Görüşmede 13 anlaşmanın imzalanmasının önemli bir gelişme olduğunu belirten Bağcı, her iki tarafın da 9 yıldır devam eden soğukluğun ardından yeni bir sayfa açmak istediğini söyledi. Bağcı, bunun Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında ekonomik ve siyasi alanda yeni bir yapılanma ve bakış açısına neden olacağını belirterek “Ortak sorunları birlikte çözme ve birlikte hareket etme siyasi iradesinin olduğu bir süreç başladı. Olumlu yaklaşıyorum. Türkiye’nin İsrail ve Libya’daki ülkeleri de kapsayan bu bölgede çok yönlü ve çok boyutlu bir siyasete başladığının göstergesi. İki tarafta gereken dersleri çıkardı. Bu adımlar, sadece bölgesel anlamda değil küresel anlamda da etki ve tepkilere neden olacak. Türkiye’nin bir dönem o ‘muhteşem yalnızlık’ denilen siyasal yalnızlıktan çıkıp çok boyutlu ilişkilere başlaması son derece önemli” dedi.
#haber#
Bağcı, Türkiye’nin başta savunma sanayi olmak üzere pek çok alanda bu coğrafyaya ihracatında büyük artış beklediğini söyledi. “İsrail ile siyasi ilişkilerimiz kötü olduğu halde ticari ilişkilerimiz gayet iyi. Buna Sudi Arabistan’ı da eklemek gerekecek. Diğer taraftan Mısır ile de ticari ilişkilerimizde gelişmeler var. Körfez ülkelerine bu ‘dış politika çıkarması’ son derece önemli. Nerden bakarsak bakalım Türkiye’nin BAE ve bölgesel anlamda Arap Birliğinin diğer ülkeleriyle ilişkileri düzenleme çabaları son derece önemli” ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan’ın bölgede anahtar bir ülke olduğunu belirten Bağcı, Türkiye-İsrail ilişkilerinin gelişmesi için karşılıklı adımlar atıldığına dikkat çekildi.
Bağcı, 13 anlaşmanın Türkiye’ye taze para girişinde önemli katkı sağlayacağını belirtti.