Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesi'nde yapılan son araştırmalara göre günde 11 dakika orta ila yoğun olarak yapılan aerobik egzersizi kanser, kalp damar hastalıkları ve ani ölümleri önemli ölçüde azaltıyor.
Araştırmacılar, 30 milyondan fazla yetişkinin 10 yıl boyunca takip edildiği 196 çalışmadan elde edilen verileri inceledi. Yürüyüş, dans, koşu, bisiklet ve yüzme gibi egzersizler aerobik aktiviteler olarak sınıflandırıldı. British Journal of Sports Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada haftada 75 dakikalık orta yoğunluklu aktivitenin erken ölüm riskini yüzde 23 oranında düşürdüğü belirtildi.
Günde yaklaşık 11 dakikaya denk gelen aktivitelerin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini yüzde 17, kanser riskini ise yüzde 7 azalttığı tespit edildi. Bu arada aktivite süresi arttıkça risklerin daha da düştüğü saptandı. Bulgulara göre haftada minimum 150 dakikalık egzersiz (günde 22 dakika), bireylerin herhangi bir nedenden ölme riskini yüzde 31 düşürüyor.
Ayrıca kardiyovasküler rahatsızlıklardan ölüm riskini yüzde 29, kanserden ölüm tehlikesini de yüzde 15 azalttığı görüldü. Aynı egzersiz miktarı, kansere yakalanma tehlikesini de 12, kardiyovasküler hastalık riskiniyse 27 daha azaltıyordu. Çalışmanın yazarlarından Dr. Soren Brage, "Haftada 150 dakikalık orta yoğunluklu fiziksel aktivite yapan biriyseniz, bulgularımız sizin için iyi haber" dedi.
"Ayrıca haftada 75 dakikanın yönetilebilir olduğunu görürseniz, onu yavaş yavaş önerilen miktara kadar çıkarmayı da deneyebilirsiniz." Araştırmaya dahil olmayan ve George Washington Üniversitesi'nden halk sağlığı profesörü olarak görev alan Dr. Leama Wen, "Fiziksel aktivitede artışla kardiyovasküler hastalık, kanser ve erken ölüm riskinin azalması arasında güçlü bir korelasyon olduğunu zaten biliyorduk" ifadelerini kullandı.