Gün boyu oyun oynamayı seven ve yerinde durmayan çocuklarda bile kalp hastalıkları görülebiliyor. "Çocukta kalp hastası olamaz" düşüncesini yıkan uzman isim, özellikle aşırı terleme ya da fiziksel aktivite sırasında nefes nefese kalma gibi belirtilerin kalp rahatsızlıklarının habercisi olabileceğini söyledi.
Gün boyunca koşup oynayan ve oldukça sağlıklı görünen çocuklarda bile kalp hastalıkları ortaya çıkabiliyor. Toplumda yaygın olan “Çocuksa kalp hastası olamaz” şeklindeki yanlış inanışın aksine, pek çok çocuk doğuştan gelen kalp problemleri nedeniyle çeşitli risklerle karşı karşıya kalabilir. Özellikle çocuklarda aşırı terleme ya da fiziksel aktivite sırasında nefes nefese kalma gibi belirtiler, kalp rahatsızlıklarının habercisi olabilir.
Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, çocuk kalp hastalıklarına dikkat çekerek, çocukların yaklaşık yarısında "üfürüm" duyulabildiğini belirtti. Çocukta ateş, enfeksiyon, kansızlık, tiroit bozukluğu ya da aşırı zayıflık gibi durumların da masum üfürümlere neden olabileceğini vurgulayan Dr. Öncü, bu tür durumlarda ailelerin endişelenmesine gerek olmadığını ve çocukların kalbinin sağlıklı olduğunu ifade etti.
Kalpte duyulan üfürümlerin şiddetine göre 6 dereceye ayrıldığına dikkat çeken Uzm. Dr. Öncü, "Birinci derece en hafif, altıncı derece ise en şiddetli olanıdır. Üç ve üzeri dereceler anormaldir, bu durumda mutlaka bir anormallik vardır ve araştırılması gerekir. Üfürümün kaçıncı derece olduğunu deneyimli bir çocuk hekimi çocuğunuzun kalbini dinlediğinde anlar ve sizi bilgilendirir. Gerek görmesi durumunda da sizi çocuk kalp doktoruna yönlendirecektir. En sık olarak kalbin karıncıkları veya kulakçıkları arasında olan, halk arasında delik diye tabir edilen açıklıklar neticesinde duyulur. İkinci sıklıkta şah damarı veya kalpten akciğere kanı taşıyan damarlardaki daralmalar sonucunda duyulur. Anormal üfürümü duyan hekim sizi çocuk kardiyoloji uzmanına yönlendirecektir" şeklinde konuştu.
Üfürüm hastalığının teşhisi hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, "Uzman hekim sizi EKG, EKO gibi ileri araştırmalar ile değerlendirerek üfürümün sebebini tespit edecektir ve yapılması gerekenler hakkında sizi bilgilendirecektir. Çocuğunuzda tüm vücutta yaygın olarak morarma olması durumunda vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmalıdır. Bunun dışında çabuk yorulma, hızlı nefes alıp-verme, efor yaparken nefes nefese kalma, aşırı terleme, şiddetli göğüs ağrısı, çok fazla çarpıntı hissediyor olması, kilo alamıyor olması veya sık akciğer enfeksiyonu geçirmesi gibi durumların biri ve ya birkaçının olması durumunda uzman hekime en kısa zamanda muayene olmalıdır" diye konuştu.
Kalp kapakçıklarının açılıp kapanması sırasında oluşan normal kalp seslerinin dışında, bazı durumlarda anormal sesler de duyulabiliyor. Bu anormal seslere "üfürüm" adı veriliyor. Çocuklarda duyulan üfürümlerin büyük bölümü ise "masum üfürüm" olarak adlandırılan ve herhangi bir kalp hastalığına işaret etmeyen seslerdir.