İngiliz doktor sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda takipçilerine basit bir el hareketini yapmaları gerektiğini söyledi. Bu hareketi yapamayan insanların beyninden bir doktora görünmeleri gerektiğini ifade etti. Hareketi yapamayan insanlarda felç bile görülebiliyor.
Günümüz dünyasında giderek artan sağlıksız beslenme ve stresli ortamlardan dolayı beyin sağlığımıza her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerekiyor.
İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan bir doktor sosyal medya hesabından takipçilerine beyin sağlıklarını test etmeleri için oldukça basit bir yöntem gösterdi.
Elleriniz ile 30 saniyede yapabileceğiniz bu basit test sayesinde beyin sağlığınız ile ilgili fikir edinebiliyorsunuz.
"Medifectious" kullanıcı adıyla içerik üreten doktorun yaptığı test, aslında tıpta "Disdiadokokinezi" olarak bilinen durumu tespit etmeye yarıyor.
Eğer ellerinizi bu testte gösterildiği şekilde yapamıyorsanız beyninizde bazı sorunlar olabilir.
Testi yapmak için ilk önce bir elinizi düz bir şekilde avuç içi yukarı bakacak konumda uzatın. Daha sonra diğer elinizi uzattığınız bu elin üzerine koyun. Üstteki elinizi hızlıca avuç içinden dışa ve dıştan içe doğru çevirin.
Bu hareketi 30 saniye boyunca hızlı bir şekilde tekrarlayın. Bu sayede beyninizin sağlığı hakkında fikir edinebilirsiniz. Ancak bir problemden şüpheleniyorsanız kesinlikle nöroloji doktoruna görünmelisiniz.
Çok bilinmeyen bir hastalık olan Disdiadokokinezi, beynin hareket ve dengeyle ilgili bölgesi olan serebellum ile doğrudan ilişkilidir. Bu durumda yani testi yapamayan insanlarda ortaya çıkma ihtimali bulunan sağlık problemleri arasında Multipl Skleroz, beyincikte hasar (serebellar lezyonlar), felç, beyin tümörleri, Parkinson hastalığı yer alıyor.
Disdiadokokinezis eller haricinde bacaklar, kollar, hatta konuşmayı kontrol eden kasları bile etkileyebiliyor. Belirtileri arasında el, kol ve bacaklarda koordinasyon bozukluğu en belirgin olarak yer alıyor. İngiliz doktorun önerdiği test de el ve kol koordinasyonunu test etmeye yarıyor.
Diğer belirtileri arasında denge kaybı, sert ve yavaş hareketler, yön değiştirmede zorluk ve konuşmanın anlaşılmaz hale gelmesi yer alıyor.