Dilimizde meydana gelen değişiklikler hastalık habercisi olabiliyor. Bu yüzden dildeki değişiklikler hastalıklara yönelik teşhis ve tahminde önemli rol oynuyor. Peki dilde ne tür değişiklikler meydana geliyor ve bu durumlar hangi hastalıkların habercisi?
Vücudun en işlevsel organlardan biri olan dilden bazı hastalıkları teşhis etmek veya hastalıklara yönelik tahminlerde bulunmak mümkün. Dildeki bazı değişiklikler ya da işaretler bazı sağlık sorununa işaret ediyor. Normalde pembe olan dilimizdeki küçük şişlikler, beyazlıklar ya da lekeler neyin habercisi? Dilinizdeki olağandışı durumlar, vücudunuzdaki bir sağlık sorununun göstergesi hatta bu işaretlerin bazıları koronavirüse bile belirtisi. Dilinizde renk değişimi varsa veya olağandışı herhangi bir şeyle karşılaşırsanız bir uzmana ya da diş hekimine görünmelisiniz.
Dilinizdeki beyaz lekeler, mantar enfeksiyonuna işaret edebiliyor. Bu lekeler lökoplaki adı verilen bir durumla bağlantılı olabilir. Lokoplaki ağız içini kaplayan kabarıklık olmaksızın renk değişimi şeklinde ortaya çıkan lezyonlar olarak biliniyor. Uzmanlar, “Ağzınızda kaybolmayan beyaz bir leke varsa, bir diş hekimine veya pratisyen hekime kontrol ettirin” diyor.
#haber#
Parlak kırmızı dil, çocuklarda görülen ciddi ve nadir rastlanan bir hastalık olan Kawasaki rahatsızlığının bir belirtisi olabiliyor. Bununla birlikte, dilinizin pürüzsüz ve kırmızı olduğunu fark ederseniz, bu durum B vitamini eksikliğinin bir işareti sayılıyor.
Dilin yüzeyinde bazen tüylenmeler meydana gelebiliyor. Çoğunlukla orta yaş insanlarda görülen dildeki tüylenmenin oluşum nedeni, ağız içerisinde ortaya çıkan çürüme ve mantarlar olduğu uzmanlarca ifade ediliyor. Dişlerde, diş etlerinde, dilde veya bademcikte bakteri veya mantar oluşumu varsa, dilde tüylenme meydana geliyor. Bu durumda mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.
Sıcak bir içecekle dilinizi yakmış gibi hissediyorsanız veya ağzınızda yinelenen bir metalik tadı varsa, bu sinir sistemi sorunlarının bir işareti olabiliyor. Bu durum midede reflü veya diyabete işaret edebiliyor.
Covid-19'un ağız sağlığı ile en sık görülen semptomu, genellikle tat kaybının eşlik ettiği ağız kuruluğu olarak biliniyor. Ayrıca koronavirüsün varlığında çiğneme sırasında ağız kaslarını güçlükle hareket ettirme görülebiliyor.
#video#