Çin'de ortaya çıkan 'Gizemli pnömoni virüsü' şimdi de Avrupa'ya yayıldı. Peki, virüs Türkiye'yi etkiler mi? Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Tevfik Özlü, 10 günden fazla devam eden hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Pek çok virüs ve bakteri olduğunun altını çizen Özlü, “Gizemli pnömoni virüs salgını ile ilgili endişelenmeye gerek yok” dedi.
Çin'de ortaya çıktı, ardından Hindistan'da görüldü. 'Gizemli pnömoni virüsü' şimdi de Avrupa'ya yayıldı. Peki, virüs Türkiye'yi etkiler mi? Yeni bir salgın mı başlıyor? TGRT Haber’de Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 10 günden fazla devam eden hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Özlü, vakalarda artış yaşandığını söyledi.
“Vatandaşların zihinsel alt yapısında Covid 19’dan kalma bir endişe var” diyen Özlü, bu yüzden salgın haberlerinden vatandaşların panik yaşadığını söyledi. Özlü, “Aslında böyle bir durum şu anda yok. Böyle bir gerçeklik yok” diyerek şunları söyledi: “Çünkü mevsim itibariyle zaten solunum yolu enfeksiyonlarında artışın beklendiği bir dönemdeyiz. Bu dönemde, Çin'de görülen bu artışlar önceki yıllarda görülen artışlardan daha fazla.”
“Yeni bir virüs filan söz konusu değil” ifadelerini kullanan Özlü, “Yani bu vakaların altında yeni bir bakteri, yeni bir virüs tespit edilmiş değil. Önceden beri bildiğimiz virüsler ve bakteriler var. Mikropilasalar dediğimiz bir bakteri de var. Türkiye'deki verileri ben de takip ediyorum. Sağlık Bakanlığı bunların sitesinde yayınlıyor ve önceki yıllardan farklı anormal bir durum söz konusu değil. Daha önceki yıllardaki seyre benzer vaka sayıları. Özellikle Rino virüsler, RSV, İnfluenza, covid dışı diğer Koronavirüsler var. Bu şekilde alıştığımız virüsler ve bakteriler bu enfeksiyonlarda rol oynuyor” dedi.
Türkiye’de gözlemlerin düzenli yapıldığını kaydeden Özlü, kış dönemde bu tür enfeksiyonlara alışık olunduğunun altını çizerek “Ancak enfeksiyonlar uzun sürüyor hem de tekrarlıyor. Hasta oluyorsunuz, sonra tekrar geriden bir başka atağa yakalanıyorsunuz. Muhtemelen farklı virüslerle ortaya çıkan farklı enfeksiyonlara bağlı bu durum” dedi.
Ateş ve öksürük olan çocukların eğitim kurumlarına gönderilmemesini öneren Özlü, “Bunu yapsak yayılmayı engellemiş oluruz” diye uyardı. “Solunum yolu enfeksiyonu bulgusu varsa birkaç gün evde istirahat etmek önemli” diyen Özlü, “Evde kendinizi 5-6 gün izole ediniz. Mecburi topluma karışmanız gerekiyorsa o zaman maske kullanın. Bir hafta, 10 günlük bir süre akut enfeksiyonlar için görülebilecek semptomların seyredebileceği süredir. Bu süreyi geçiyorsa öksürük veya diğer semptomlar devam ediyorsa başka bir durum olabilir.” Özlü, Türkiye’de en fazla RSV’nin görüldüğünü söyleyerek “Onun dışında Rinovüs var. İnfluenza ve Covid dışı korona virüsler var” diye konuştu.