Kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tehlikesi artıyor. Şu ana kadar 120 kişi hastaneye başvurdu. 11 kişi daha hastaneye kaldırıldı.
Kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tehlikesi artıyor. Şu ana kadar 120 kişi hastaneye başvurdu. 11 kişi daha hastaneye kaldırıldı. Tokat'ta 11 kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisiyle hastanede tedavisi görüyor.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezine nisanın sonlarından itibaren KKKA şüphesiyle yaklaşık 120 kişi başvurdu. Bunlardan bazıları ayakta tedavi edilip evine gönderilirken bazıları da hastanede tedavi altına alındı.
TOGÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünde 11 kişinin tedavisi de sürüyor. Tokat'ta bu sene KKKA şüphesiyle tedavi gören 3 kişi hayatını kaybetmişti.
Keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan ve ölümlere neden olabilen bir enfeksiyon hastalığıdır.
Halsizlik,
İştahsızlık,
Ateş,
Vücut Ağrısı,
Baş Ağrısı,
Bulantı,
Kusma,
Kanama.
Hastalığa sebep olan mikrobun bulaştırıcısı olan keneler uçmazlar, zıplamazlar, yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar.
Kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır.
Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Oturulacak yerlere de açık renkli örtü serilmelidir.
Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunulmamalıdır.
Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için vücudun ve elbiselerin her yerine dikkatlice bakılmalıdır. Vücudun özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dâhil kontrol edilmeli ya da ettirilmelidir.
Çocukların vücutları kene yönünden kontrol edilmelidir.
Vücuda tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan; eldiven, bez ya da poşet ile çıkartılmalı, çıkartılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.