Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, gece uykudan uyandıran kalp çarpıntılarının mutlaka detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi. Çarpıntının, kalp hastalıklarından tiroit bozukluklarına, stresten ritim bozukluklarına kadar birçok ciddi sağlık sorununun ilk belirtisi olabileceğine dikkat çekti.
Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, toplumda sıkça görülen kalp çarpıntılarının özellikle uyku esnasında ve istirahat hâlinde ortaya çıkması durumunda önemli bir sağlık sorununun habercisi olabileceğini vurguladı.
Dr. Köşüş, “Uykudan uyandıracak kadar şiddetli bir çarpıntı, yapısal kalp hastalıkları, ritim bozuklukları, hipertiroidi, anksiyete ya da elektrolit dengesizlikleri gibi ciddi durumlara işaret edebilir” diyerek uyarılarda bulundu.
Çarpıntının, kalbin normalden hızlı, güçlü veya düzensiz atması şeklinde hissedildiğini belirten Dr. Köşüş, gece görülen çarpıntıların en sık nedenlerinden birinin paroksismal supraventriküler taşikardi (PSVT) ve özellikle atriyal fibrilasyon (AF) olduğunu söyledi.
“Atriyal fibrilasyon başlangıçta belirti vermeyebilir ancak ilerleyen süreçte felç, kalp yetmezliği gibi ölümcül sonuçlara yol açabilir. Gece çarpıntıları bu hastalığın ilk habercisi olabilir ve zamanında tanı hayat kurtarır” dedi.
Dr. Köşüş, her çarpıntının kalpten kaynaklanmadığını da belirterek; hipertiroidi, anksiyete bozuklukları, kansızlık (anemi), kafein tüketimi ve stresin de gece çarpıntılarına sebep olabileceğini hatırlattı.
Özellikle genç bireylerde panik atak ile karıştırılan bu belirtilerin, mutlaka uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Gece çarpıntısının altında yatan nedeni tespit etmek için öncelikle EKG, kan testleri ve 24 saatlik Holter monitörü gibi araçların kullanıldığını belirten Köşüş, “Hastanın hikâyesi detaylı alınır. Tiroit fonksiyon testleri, kansızlık, B12 eksikliği gibi olasılıklar da araştırılır. Bu veriler ışığında kişiye özel bir tedavi planı yapılır” dedi.