Sağlık

Orman yangınlarıyla artan hava kirliliğine karşı bireysel önlem alınmalı

İzmir'i etkileyen orman yangınlarının hava kirliliğini tetikleyebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Çiftdoğan, "Yangın dumanı, soluduğumuz havayı kirleterek özellikle solunum yolu hastalıkları olan bireyler için risk oluşturuyor. Mümkünse bugünlerde İzmir'de yangın alanı ve çevresindeyseniz dışarı çıkmayın. Özellikle risk grubundaysanız, dumanın yoğun olduğu saatlerde kapalı alanlarda kalın. Kapı ve pencereleri kapalı tutun" uyarısında bulundu.

Orman yangınlarıyla artan hava kirliliğine karşı bireysel önlem alınmalı
KAYNAK:
İhlas Haber Ajansı
|
GİRİŞ:
04.07.2025
saat ikonu 12:39
|
GÜNCELLEME:
04.07.2025
saat ikonu 12:39

Son günlerde 'in birçok bölgesinde meydana gelen orman yangınları herkesi derinden etkiledi. Alevlerin yok ettiği yeşil alanlar, sadece ekolojik kayıplara değil, aynı zamanda ciddi sorunlarına da yol açıyor. Yangın dumanı, soluduğumuz havayı kirleterek özellikle solunum yolu hastalıkları olan bireyler için risk oluşturuyor. Medical Park İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Çiftdoğan, yangınlarda neden olan hakkında uyarılarda bulundu.

ÖKSÜRÜK VE NEFES DARLIĞINA DİKKAT

Uzm. Dr. Çiftdoğan, yangın sonrası kişilerde görülebilen bazı sağlık şikâyetlerini, öksürük, boğazda yanma, nefes darlığı, gözlerde sulanma ve kaşıntı, göğüs sıkışması, baş ağrısı, halsizlik ve kalp çarpıntısı şeklinde sıraladı. Çiftdoğan, "Bu belirtiler kısa süreli maruziyetlerde dahi görülebilirken, uzun süreli duman etkisine maruz kalan bireylerde daha ciddi tablolar gelişebilir" dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Yangın kaynaklı hava kirliliğinden korunmak için neler yapılması gerektiğini anlatan Uzm. Dr. Çiftdoğan, "Mümkünse dışarı çıkmayın. Özellikle risk grubundaysanız, dumanın yoğun olduğu saatlerde kapalı alanlarda kalın. Kapı ve pencereleri kapalı tutun. Maske kullanın. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, N95 veya benzeri partikül filtreli maskeler kullanın. Bol sıvı tüketin. Dumanın toksik etkilerine karşı vücudunuzu destekleyin. İlaçlarınızı düzenli kullanın. Kronik solunum hastalığınız varsa, doktorunuzun önerdiği tedaviye uyun. Şikâyetleriniz artarsa bir sağlık kuruluşuna başvurun" diye konuştu.

"ETKİLERİ KALICI OLABİLİR"

Uzm. Dr. Çiftdoğan, "Unutmayalım; hava, sağlığımızın en temel kaynağıdır. Yangınların yol açtığı hava kirliliği geçici gibi görünse de etkileri kalıcı olabilir. Bu nedenle bireysel tedbirlerin yanı sıra, çevre bilincinin artması ve ormanların korunması da büyük önem taşıyor" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

ETİKETLER
#izmir
#orman yangını
#hava kirliliği
#sağlık
#Dr. Canan Çiftdoğan
#Sağlık
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.