Tgrt Haber

Ramazan ayında iftar sonrası tüketilebilecek tatlıları uzman isim açıkladı

Editör: Banu İriç / Kaynak: tgrthaber.com.tr
06 Mart 2024 16:15 - Güncelleme : 08 Mart 2024 16:34
Ramazan, Güllaç, İftar

Ramazan tatlısı deyince akla gelen güllaç ve diğer geleneksel tatlılar için Uzman Diyetisyen Bahattin Arslan, tgrthaber.com.tr’ye yaptığı açıklamada tavsiyelerde bulundu.

Müslümanlar için "on bir ayın sultanı" Ramazan ayında tatlı deyince akıllara Ramazan sofralarının vazgeçilmezi güllaç geliyor. Oruç tutanlar, çoğunlukla iftar yaptıktan sonra güllaç gibi geleneksel tatlıları tercih ediyor. Gün boyu tutulan oruç sonrası vücutta kan şekerinde düşme ve enerji düşüklüğünün meydana gelmesiyle tatlı iştahı kabarıyor. Çayla beraber tüketilen tatlılara ilişkin uzmanlar uyarıyor. Özellikle baklava gibi şerbetli tatlılar iftarda tüketildiğinde vücuda aşırı kalori yükleyerek ağır yük oluşturuyor.

Uzman Diyetisyen Bahattin Arslan, tgrthaber.com.tr’den Banu İriç’e yaptığı açıklamasında iftar sonrası tercih edilecek tatlılar arasında güllacın ilk sırada yer alması gerektiğini söyledi. Güllacın ve sütlü tatlıların hem yüksek protein içeriğiyle hem de sindirimi yormamasıyla tercih edilebileceğini vurgulayarak şunları belirtti:

“Tatlı olarak birincisi ramazanın değişmez tatlısı güllacı her zaman öneririm çünkü hem hafif hem proteinli hem kalorisi yüksek değil. İkinci olarak sütlü tatlı ağırlıklı öneririm. Neden? Kan şekerini hızlı yükseltmiyor aşırı kalorisi yok. Sindirimli ilgili sıkıntısı yok. Kızartılmamış oluyor. Bol yağ katılmamış oluyor. Bu tarz tatlılar bizim için ilk tercih. Yine meyveli tatlılar ya da meyveyle yapılmış komposto benzeri tatlılar da bizim için ilk tercih oluyor. Son tercihimiz hamur işi tatlılar olacak. Geleneksel tatlılarımız var ama bu tatlıları yiyerek şişmanlıyoruz aslında. Diyelim ki çok zayıfız tüketiyoruz bir iki tane ama gereksiz bir kalori alımına sebep oluyor. Bugün diyelim ki iftarı yaptık iftardan sonra biraz meyve ve sıvı gıda alımını öneriyoruz.”

"İFTAR VE ÇAY ARASINDA EN AZ 1 SAAT OLMALI"

Arslan iftar sonrası çayın da hemen içilmemesi gerektiğinin altını çizerek iftarla çay arasında en az bir saat olması gerektiğini vurguladı. Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çayı da aynı şekilde iftardan en az 1 saat sonra tüketin diyoruz. Bu süreçte kilo problemi olanlar, şeker rahatsızlığı olanlar, mide bağırsak problemi olanlara çok tatlı gıda önermiyoruz. Onun yerine meyve öneriyoruz. Eğer diyelim ki kişi çok çalışıyor, kazma kürek çalışıyor çok efor sarf ediyorsa bu kişilerin enerji ihtiyaçlarını karşılamaları için tatlı tüketmeleri doğal. Onlara da yine de ilk tercih sütlü tatlı diyoruz”

Ramazan ayında iftar sonrası tüketilebilecek tatlıları uzman isim açıkladı - 1. Resim

GÜLLAÇ TARİFİ:

Malzemeler:

Marketlerden bulabileceğiniz 200 gram hazır güllaç yaprakları

1 litre süt

1 su bardağı şeker

Yarım su bardağı ezilmiş fındık

1 yemek kaşığı katkısız gül suyu

Tercihe göre üzerini süslemek için ezilmiş badem, antep fıstığı tozu, nar taneleri kullanılabilir

Yapılışı:

Sütü sos tenceresine alarak kaynamasına izin vermeden ısıtın. Güllaç yapraklarını tercih ettiğiniz kaba yaprakları kırarak dizin ve her sırada kepçeyle süt gezdirin. Yaprakların yarısını tamamlayınca orta malzemesi olarak fındıkları koyun. Kalan yaprakları da aynı şekilde üzerine koyduktan sonra kalan tüm sütü üzerine dökün üzerini örtüp en az yarım saat dinlendirin. İstediğiniz şekilde süsleyin.

Ramazan ayında iftar sonrası tüketilebilecek tatlıları uzman isim açıkladı - 2. Resim

 

 

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...