Türkiye obezitede Avrupa birincisi oldu! Uzmanlar alarm veriyor: tehdit büyük ve hayati risk yüksek
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, Türkiye'nin obezitede Avrupa birincisi olduğunu ve harekete geçilmezse hayati tehlikenin büyük boyutlara ulaşabileceğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanı ve Prof. Dr. Mahmut Özer'in katkılarıyla hayata geçen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite, Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi hem ulusal hem de uluslararası boyutta hizmet veriyor ve obezite ile ilgili sağlık sorunu yaşayanlara yardımcı oluyor. Avrupa obezite akreditasyonuna da sahip olan merkez, bu konuda Türkiye için kilit rol üstleniyor.
TEDBİR ALMAK VE MÜCADELE ETMEK GEREKİYOR
Merkez Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, Zonguldak’ta yaşayan her üç kişiden birinin kilo ve sağlık sorunu olduğunu bu konuda alınması gereken tedbirlerin aslında herkesin bildiği yöntemler olduğunu, günde 10 bin adım atmanın ve yaşam boyu sağlıklı beslenmeyi benimsemenin hayati önem taşıdığını vurguluyor.
OBEZİTEYE KARŞI HAREKET ETMEK ŞART
Obeziteye karşı alınacak en büyük önlemin hareketlilik olduğunu belirten Bayraktaroğlu, ifadelerini şu şekilde devam ettiriyor: "Obeziteyi bir sağlık sorunu hale getiren vücuttaki yağ dokusu fazlalığıdır. Yani vücutta olması gerekenin üzerinde bir yağ dokusu olduğu zaman bu sağlık sorunu haline geliyor. Tansiyon, şeker hastalığı, kas eklem hastalıkları ve kansere kadar yolu olan bir sürecin başlangıcı. Bunun için alabileceğimiz tedbirler; sağlıklı yemek yeme, sürekli fiziksel hareket ve yediklerimizin ölçüsü… Bütün besinlere ihtiyacımız var ancak bu besinleri ölçülü almamız gerekiyor. Almamız gerekenden fazlasını almamız obezite olarak bize geri dönüyor. Bu yüzden yaşam boyu sağlıklı beslenme kesinlikle şart. Bir de günlük enerji harcama işlemini günde 10 bin adım olarak belirtebiliriz. Hareketlilikle bu tedbirler alınabilir. Bu konuda bizlere başvuran hastalarımızın kilo almalarının altında yatan sebeplerin öncelikli olarak belirlenmesi gerekiyor. Sadece bireyin kendisiyle değil ailesi ve toplumsal bazı tedbirlerle de mücadele etmek gerekiyor. Obezitede Avrupa'da birinci sıradayız. Zonguldak’ta 3 kişiden birinin bu konuda sağlık sorunu yaşadığını söyleyebilirim."
BEL ÇEVRENİZİ ÖLÇÜN
Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, kadınlarda bel çevresinin 88, erkeklerde ise 102 santimin üzerindeyse bu bir sağlık sorununa işarettir diyor ve vücut kitle indeksi 25’in üzerine çıkarsa fazla kilolu olduğunu, vücut kitle indeksi 30’un üzerin ise bireyin artık obez olduğunu belirtiyor.
VÜCUT KİTLE İNDEKSİ NASIL ÖLÇÜÜLÜR?
Öncelikle vücut ağırlığınızı ölçüyorsunuz, sonrasında kilogram bölü metrekare cinsinden ağırlığınızı boyunuzun karesine böldüğünüzde vücut kitle indeksinizi ölçümlemiş oluyorsunuz. Vücut kitle indeksiniz 25’in üzerinde çıkıyorsa fazla kilolu kategorisinde, Vücut kitle indeksiniz 30’u geçiyorsa obezite kategorisinde, 30 ila 40 arasında ise ölümcül obezite kategorisinde, 50’nin üzerindeyse ağır obezite kategorisinde tanımlanıyorsunuz. Ayrıca karaciğerde ve damarda yağ biriktiğini, gösteren en önemli parametre bel çevresidir. Kadınlarda 88 santimetre, erkeklerde 102 santimetrenin üzerindeyse yağ dokusunun vücuttaki birikiminin yüksek olduğunu ve ciddi sağlık sorunlarının alarm verdiğini gösteriyor.