Sağlık

Uykunun karanlık yüzü: Bu uyku saati zarar veriyor!

İnsanlığın en korktuğu modern çağ hastalıklarından birinde uykuya dikkat! Her sabah alarmı erteliyor, birkaç saat daha uyuyorsanız dikkat… Yeni bir araştırma, uzun süren uykularla ilgili ezber bozan bulgular ortaya koydu. Görünüşe göre, dinlendirici sandığımız o ekstra saatler hiç de masum değil.

Uykunun karanlık yüzü: Bu uyku saati zarar veriyor!
KAYNAK:
NTV
|
GİRİŞ:
19.05.2025
saat ikonu 04:45
|
GÜNCELLEME:
19.05.2025
saat ikonu 04:45

Uykuyu çok sevenleri üzen bir araştırma sonucu Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nden geldi. Uykusuzluğun zararları herkes tarafından biliniyor. Ancak bu saatlerde uykunun beyne geri dönülmez zararları da herkesi düşündürecek cinsten.

Uykunun karanlık yüzü: Bu uyku saati zarar veriyor!

GÜNDE 9 SAAT UYKUNUN ZARARLARI ORTAYA ÇIKTI

Araştırmaya göre, günde ortalama dokuz saat uyuyan bireylerde beynin yaşlanma süreci hızlanıyor. Bilim insanları, bu bireylerde beynin biyolojik yaşının yaklaşık altı buçuk yıl daha yaşlı hale geldiğini tespit etti. Bu durumun, ilerleyen yaşlarda hafıza sorunlarına ve bilişsel gerilemeye zemin hazırlayabileceği belirtiliyor.

27 ila 85 yaşları arasındaki 1.853 sağlıklı yetişkinin katıldığı çalışmada, katılımcıların hem uyku düzenleri hem de bilişsel performansları 20 yıl boyunca izlendi. Dört yılda bir yapılan testlerde, hafıza, sözel muhakeme, mekânsal farkındalık ve tepki süresi gibi beceriler değerlendirildi.

Veriler, gecelik dokuz saatten fazla uyuyan bireylerin, tüm testlerde daha düşük performans sergilediğini gösterdi. Özellikle depresyon belirtileri gösteren bireylerde bu düşüş daha da dikkat çekiciydi. Araştırmacılar, depresyonun uyku süresi ve kalitesi üzerinde etkili olabileceğini belirtse de, depresyonu olmayan bireylerde de benzer bilişsel düşüşler gözlendi.

Uykunun karanlık yüzü: Bu uyku saati zarar veriyor!

Çalışmayı değerlendiren Prof. Young, “Uyku süresindeki dengesizlikler, bilişsel bozulmalar ve Alzheimer riskinde artışla doğrudan ilişkili olabilir,” ifadelerini kullandı.

GÜNDÜZ UYKUSUNA DA DİKKAT!

Bu bulgular, daha önce Psychiatry Research dergisinde yayımlanan ve sekiz saatten fazla uykunun bunama riskini %64 oranında artırabileceğini ortaya koyan uzun süreli araştırmalarla da örtüşüyor.

Fazla uykunun beyne nasıl zarar verdiği henüz tam olarak açıklanamasa da, İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden araştırmacılar sirkadiyen ritimlerdeki bozulmaların bu süreçte rol oynayabileceğini öne sürüyor. Özellikle gündüz uykusunun, beynin zararlı atıkları temizleme yeteneğini olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.

Alzheimer hastalığına dair yapılan son araştırmalar, riskin büyük ölçüde yaşam tarzı seçimlerine bağlı olduğunu gösteriyor. The Lancet’te yayımlanan bir çalışmada, işitme ve görme kaybı, yüksek kolesterol ve fiziksel hareketsizlik gibi 14 faktörün kontrol altına alınmasıyla Alzheimer vakalarının neredeyse yarısının önlenebileceği ifade edildi.

ETİKETLER
#Sağlık
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.