Bilim adamları, komşu gezegen Venüs'te yıllardır kanıtlanamayan bir olayı tespit etti. Yüksek sıcaklığıyla bilinen Venüs'ün, Magellan tarafından çekilen eski bir görüntüsünden volkanik patlamaların yaşandığı ilk kez kanıtlandı.
NASA'nin yillar önce Magella misyonu ile incelemeye aldigi Venüs gezegeninde, yillar sonra çok önemli bir detay ortaya çikti. 30 yil önce uzay araci tarafindan çekilen görüntüyü inceleyen astronomlar, aktif bir yanardag olup olmadigini çok uzun zaman düsünüyordu.
Yapilan son arastirma ve analizler ise kafalardaki bu soru isaretlerini giderdi. En yüksek sicakliga sahip gezegen olarak bilinen Venüs’te arastirmalar yapilirken, o dönem çekilen görüntülerden volkanik aktif bir yanardaginin ilk kanitina ulasildi.
Bilim dünyasinda ses getiren bu olay için astronomlardan Robert, yaklasik 200 saat boyunca Magellan tarafindan çekilen farkli yörünge görüntülerini manuel olarak karsilastirdigini söyledi.
Arastirma sonucunda o bölgenin sekiz ay arayla çekilmis iki görüntüsünün bir patlamanin neden oldugu jeolojik degisiklikler sergiledigi tespit etti.
Görüntülerde volkanik patlama sonucu topragin çökmesiyle olusmus volkanik yer sekli olan kaldera gözlendi.
Ayni proje üzerine çalisan ve görüntüleri inceleyen profesör Herrich ise, gezegenin en büyük iki volkani olarak bilinen Ozza Mons ve Maat Mons’un, yani yanardagin Venüs’ün ekvatoruna yakin olan Atla Regio yaylasinda faaliyet gösterdigini tespit etti.
Aslinda bu bölgenin uzun zamandir aktif bir volkana sahip oldugu düsünülüyordu, ama buna dair bir kanit veya somut bir bilgi yoktu.
Neyse ki elde edilen eski fotograflarin analizi sonucu gökbilimciler Venüs’teki aktif bir yanarag oldugunun kanutina vardi. Son olarak komsu gezegende kubbeli volkanlarin yani sira, antik geçmiste gezegenin yüzeyinde lavlarin aktigini gösteren devasakurumus lav kanallari oldugunu da belirtmekte fayda var.