Tgrt Haber

ASELSAN, BAYKAR, TUSAŞ afet bölgesinde yaraları sardı! İşte depremde hayat kurtaran yerli cihazlar

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
02 Şubat 2024 12:21 - Güncelleme : 13 Mart 2024 14:42
deprem,Kahramanmaraş,AKSUNGUR,AKINCI,ASELSAN

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin hemen ardından enkaz altında arama kurtarma çalışmaları için bölgeye yerli teknolojiler, insansız hava araçları gönderildi. Enkaz çalışmalarında görev alan yerli sistemler iletişimin sağlanmasında önemli rol oynayarak deprem bölgesinden çeşitli görüntüler aktardı.

Muhabir: Murat Makas

Türkiye’de 11 il 6 Şubat 2023 tarihinde, saat 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Nisan 2023'te yapılan açıklamaya göre 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bin 783, yaralı sayısı ise 107.204 olarak belirtilmişti.

ASELSAN, BAYKAR, TUSAŞ afet bölgesinde yaraları sardı! İşte depremde hayat kurtaran yerli cihazlar - 1. Resim

YERLİ İHA'LAR GÖREVE KATILDI

Bölgede enkaz altında kalan vatandaşlar için Türkiye’ye birçok ülkeden yardım ekibi ve ekipmanlar geldi. Türk savunma sanayisine kazandırılan yerli ve milli teknolojiler de deprem bölgesinde önemli rol oynadı. Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait İHA’lar, deprem bölgesindeki hasar ve zayiatın tespiti ile arama-kurtarma çalışmalarının koordinasyonu için deprem bölgesinde çalışmalara katıldı.

ASELSAN, BAYKAR, TUSAŞ afet bölgesinde yaraları sardı! İşte depremde hayat kurtaran yerli cihazlar - 2. Resim

Milli insansız hava araçları Anka, Aksungur, Bayraktar AKINCI gibi platformlar deprem bölgesinde kullanıldı. Askeri amaçlarla geliştirilen, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50'den fazla kişinin enkazdan kurtarılmasını sağlayan "Duvar Arkası Radar"a (DAR) da bölgeye gönderilmişti.

ANKA VE AKSUNGUR'DAN İLETİŞİME DESTEK

TUSAŞ tarafından üretilen ANKA ve Aksungur İHA'lar görev uçuşları yaparak, mobil baz istasyonu olarak hizmet verdi. Depremin ikinci günü Adıyaman’da ve 45 saat süre havada kalarak Hatay’da görev yapan AKSUNGUR İHA, vatandaşlarımız ile kurtarma ekiplerinin cep telefonu arasındaki iletişime destek verdi.

ASELSAN, BAYKAR, TUSAŞ afet bölgesinde yaraları sardı! İşte depremde hayat kurtaran yerli cihazlar - 3. Resim

Anka, İzmir'de yaşanan orman yangınını söndürme çalışmalarında da görev almıştı. 22 bin fit yükseklikte, gece uçuş sensörleriyle yangının dağılma yönüne ilişkin havadan gözetleme faaliyeti gerçekleştiren Anka, gerçek zamanlı görüntülerle ekiplere müdahale desteği sağlamıştı. Anka, ASELSAN'ın Sarper SAR sistemiyle fiziksel kısıtların elverdiği en hassas çözünürlükte görüntü temin ediyor.

ASELSAN, BAYKAR, TUSAŞ afet bölgesinde yaraları sardı! İşte depremde hayat kurtaran yerli cihazlar - 4. Resim

ASELSAN'IN JEMUS SİSTEMİ

ASELSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistemler de bölgede aktif kullanıldı. Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS) dahil, bölgede kurulan iletişim sistemleri, depremin ilk saatlerinde kesintisiz çalışmaya başlamıştı.

KAMERALAR ENKAZDAKİ İNSANLARA ULAŞTI

Sahada olan olayları yüksek video çözünürlüğü ile kaydetme imkanı sunan ASELSAN yaka kameraları depremin hemen ardından afet bölgesine gönderildi. 37 derece sıcaklıktaki canlı insan bedeninin termal kamerayla kolayca ayrıştırılabileceği değerlendirildi. Bu doğrultuda, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma için geliştirilen giyilebilir kameralara eldeki mikro termal kameraların uyumlandırılması için gereken yazılım hızlıca hazırlandı. ASELSAN kurtarma ekibi, termal kamera desteğiyle AKUT ekipleriyle beraber ısı akışını takip ederek Mehmet Düzgün'e canlı ulaştı ve enkazdan çıkardı. ASELSAN'ın termal kamera setleri halen farklı arama kurtarma çalışmalarında kullanılıyor.

ASELSAN, BAYKAR, TUSAŞ afet bölgesinde yaraları sardı! İşte depremde hayat kurtaran yerli cihazlar - 5. Resim

ASELSAN, BAYKAR, TUSAŞ afet bölgesinde yaraları sardı! İşte depremde hayat kurtaran yerli cihazlar - 6. Resim

 BAYRAKTAR İHA'LAR GÖRÜNTÜ ALDI

Bayraktar AKINCI TİHA'lar depremin ilk günü zorlu hava şartlarında tespit, arama kurtarma desteği ve koordinasyon faaliyetleri için aralıksız görev uçuşları gerçekleştirdi. Depremin ilk günü olan 6 Şubat 2023 Pazartesi günü yoğun hava muhalefeti, fırtına, kar yağışı ve bütün bölgeyi kapatan yoğun bulutluluk nedeniyle uçaklar ve helikopterler havalanamazken, sadece Bayraktar AKINCI TİHA’lar insansız olmasının verdiği avantajla risk alınarak görev uçuşu gerçekleştirdi.

ASELSAN, BAYKAR, TUSAŞ afet bölgesinde yaraları sardı! İşte depremde hayat kurtaran yerli cihazlar - 7. Resim

AKINCI'nın kamerasına yansıyan görüntüler deprem bölgesinin meteorolojik boyutlarını da gözler önüne serdi. Deprem bölgesi üzerindeki sert hava şartları depremin ilk günü için istenilen ölçüde görüntü alınmasına engel olurken, Bayraktar AKINCI TİHA, en küçük bir görüntü fırsatını dahi değerlendirebilmek için zorlu hava şartlarında saatlerce süren uçuşlar yaptı. Takip eden günlerde ise görev uçuşu yapan Bayraktar AKINCI ve Bayraktar TB2 sayısı artmıştı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...