Bilim insanları tarafından Dünya'da her 26 saniyede bir deprem gibi titreşimlerin meydana geldiği tespit edildi. Dünya'nın oldukça derinlerinden gelen bu titreşimler ilk olarak 1960 yılında kaydedildi. Bilim insanları derinlerden gelen bu "Kalp Atışı"nın nedenleri hakkındaki teorileri açıkladı.
Dünya'nın "kalp atışı" olarak tanımlanan gizemli bir hareket bilim dünyası tarafından araştırılmaya devam ediyor. Her 26 saniyede bir tekrar eden bu olay, aslında minik depremler gibi bir titreşim oluşturuyor. Ancak yıllardır süren çalışmalara rağmen bilim insanları bu doğa olayının nedenini bir türlü çözemedi.
İlk olarak 1960'ların başlarında jeolog Jack Oliver, Dünya'nın kalp atışını ilk kaydeden isim oldu. O zamanlar teknolojik imkanlar sınırlı olduğundan dolayı, Oliver bu gizemi derinlemesine araştırma fırsatı bulamadı.
Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu alanda bilim insanlarının çalışmaları da giderek artmaya başladı. Colorado Üniversitesi'nden sismolog Mike Ritzwoller ve ekibi, Oliver'ın bulduğu bu titremeleri tekrar keşfetti.
Ritzwoller, bu olayları ilk kaydeden Oliver hakkında "Jack 1962'de elimizdeki dijital sismometreler gibi araçlara sahip değildi. o sadece kağıt kayıtlarıyla çalışıyordu" dedi.
26 saniyede bir tekrarlanan gizemli "Kalp Atışı"nın neden meydana geldiği hakkında ise bilim insanlarının farklı teorileri bulunuyor. Garrett Euler, sismik dalgaların kaynağının Batı Afrika kıyılarındaki Bonny Körfezi'nde bulunduğunu öne sürüyor. Bu dalgaların okyanus dalgalarından kaynaklandığını, dalgaların kıtasal raflara çarptığında okyanus tabanına baskı yarattığını belirtti. Bu baskı da minik depremlerin meydana gelmesine neden olduğunu ifade etti.
Çin'in Wuhan şehrinde bulunan Jeodezi ve Jeofizik Enstitüsü'nden Yingjie Xia, bu titreşimlerin volkanik faaliyetlerden kaynaklandığını ifade etti. Xia, Sao Tome Adası'ndaki volkanın yakınlarında bu fenomenin gözlemlendiğini belirtti. Sao Tome Adası'nın yanı sıra ayrıca Japonya'daki Aso Yanardağı'nda da benzer bir mikroseism kaydedildi.
Bilim dünyasında birçok kişi bu olayı çözmeye çalışıyor. Ancak gizem hala çözülmüş durumda değil. Bunun nedeni ise fenomenin sismologların ana araştırma alanlarının dışında kalması. Seismolog Doug Wines, "Biz genellikle kıtaların altındaki yapıyı anlamakla ilgileniyoruz. Bu olay, Dünya'nın derin yapısını anlamamızla doğrudan ilişkili değil" dedi. Ayrıca açıklamasının devamında bu olayın çözülmesinin uzun zaman alabileceğini ifade etti.
Ritzwoller, Dünya'nın "Kalp Atışı"nı anlamanın bir gün gelecekte mümkün olacağını belirterek, şimdilik gizemli titreşimlerin Dünya'nın sırrı olduğunu söyledi.