Akıllı telefonların hayatımızda yer alması ile birlikte kişisel güvenlik her geçen gün daha da önem kazanıyor. İşlemlerimizi ve sosyal hayatımızı bir tuşla hallettiğimiz akıllı telefonlarda faydalar kadar zararlar da kullanıcıları mağdur ediyor. Verilere legal yollardan ulaşan firmaların yanı sırı illegal yollardan toplanan ‘veri hırsızlığı’ vatandaşların başında büyük dertler açmış durumda.
Hemen herkes karşısına çıkan reklamlardan şikayet ederken bazı akıllı telefon kullanıcıları ise pilinin çabuk bitmesi ve bazı uygulamaların kendiliğinden yüklenmesinden dert yanıyor. Bu konuları yaşayan kullanıcıların veri hırsızlığa maruz kalması içten bile değil.
Akıllı cihazlarda kullanıcılar gerek iş için gerek ise sosyal yaşantısı için e-posta gönderirken sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanıyor. E-bankacılık uygulaması sayesinde vatandaşlar işlemlerini hızlıca hallederken bu durum ‘veri hırsızlarını’ cezbediyor.
kötü amaçlı yazılım araştırmacısı Lukas Stefanko, bir cihazın güvenliliğinin ihlal edildiğinin belirtilerini sıraladı. Stefanko, akıllı cihazlarda pilin normalden daha hızlı tükenmesi, veri kullanımında ani artış yaşanması, rastgele reklam açılmasıi GPS veya internetin kendi başına etkinleşmesi, uyguların aniden kapanıp açılması, garip çağrı ve mesajlar almaya başlanmasının güvenliğin ihlal edildiğinin göstergeleri olarak açıkladı.
Verilerin korunmasının da kaydedilmesi kadar kolay bir uygulama olduğunu söyleyen Stefanko, “En son sürümler kullanıma sunulduğu anda hem işletim sisteminizi hem de uygulamalarınızı güncelleyin. Verilerinizin bir yedeğini güvenli bir şekilde saklayın .Uygulamaları indirirken resmi mağazaya bağlı kalın ve her zaman hem uygulamanın hem de geliştiricisinin incelemelerini kontrol ettiğinizden emin olun. Siber suçluların cihazlara sızmak için kullandıkları yaygın taktiklerin farkında olun” ifadelerini kullandı.