Tgrt Haber

Cep telefonlarındaki büyük tehlike! Bu göstergeler varsa veriniz çalınmış olabilir

16 Şubat 2022 22:16 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 22:23
Akıllı cihazlarınızda uygulamalar çalışmıyor, şarjınız çabuk bitiyorsa sizin de verileriniz çalınmış olabilir.

Saatlerce vakit geçirdiğimiz akıllı telefonlarda büyük tehlike yine gündeme geldi. ‘Veri hırsızlığı’ ile birlikte telefondaki kişisel bilgiler çalınırken bu durumu fark etmek ise artık çok kolay. Bu hırsızlığa sizde farkında olmadan maruz kalmamak için yapmanız ve dikkat etmeniz gerekenleri sizler için anlattık.

Akıllı cihazlarınızda uygulamalar çalışmıyor, şarjınız çabuk bitiyorsa sizin de verileriniz çalınmış olabilir.

Akıllı telefonların hayatımızda yer alması ile birlikte kişisel güvenlik her geçen gün daha da önem kazanıyor. İşlemlerimizi ve sosyal hayatımızı bir tuşla hallettiğimiz akıllı telefonlarda faydalar kadar zararlar da kullanıcıları mağdur ediyor. Verilere legal yollardan ulaşan firmaların yanı sırı illegal yollardan toplanan ‘veri hırsızlığı’ vatandaşların başında büyük dertler açmış durumda.

TELEFON ŞARJINIZ ÇABUK BİTİYORSA…

Hemen herkes karşısına çıkan reklamlardan şikayet ederken bazı akıllı telefon kullanıcıları ise pilinin çabuk bitmesi ve bazı uygulamaların kendiliğinden yüklenmesinden dert yanıyor. Bu konuları yaşayan kullanıcıların veri hırsızlığa maruz kalması içten bile değil.

VERİ HIRSIZLARINI CEZBEDEN NOKTA: E- BANKACILIK

Akıllı cihazlarda kullanıcılar gerek iş için gerek ise sosyal yaşantısı için e-posta gönderirken sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanıyor. E-bankacılık uygulaması sayesinde vatandaşlar işlemlerini hızlıca hallederken bu durum ‘veri hırsızlarını’ cezbediyor.

CİHAZIN ELE GEÇİRİLDİĞİ İŞARET EDEN BELİRTİLER ESET

kötü amaçlı yazılım araştırmacısı Lukas Stefanko, bir cihazın güvenliliğinin ihlal edildiğinin belirtilerini sıraladı. Stefanko, akıllı cihazlarda pilin normalden daha hızlı tükenmesi, veri kullanımında ani artış yaşanması, rastgele reklam açılmasıi GPS veya internetin kendi başına etkinleşmesi, uyguların aniden kapanıp açılması, garip çağrı ve mesajlar almaya başlanmasının güvenliğin ihlal edildiğinin göstergeleri olarak açıkladı.

VERİLER NASIL KORUNABİLİR?

Verilerin korunmasının da kaydedilmesi kadar kolay bir uygulama olduğunu söyleyen Stefanko, “En son sürümler kullanıma sunulduğu anda hem işletim sisteminizi hem de uygulamalarınızı güncelleyin. Verilerinizin bir yedeğini güvenli bir şekilde saklayın .Uygulamaları indirirken resmi mağazaya bağlı kalın ve her zaman hem uygulamanın hem de geliştiricisinin incelemelerini kontrol ettiğinizden emin olun. Siber suçluların cihazlara sızmak için kullandıkları yaygın taktiklerin farkında olun” ifadelerini kullandı.

Cep telefonlarındaki büyük tehlike! Bu göstergeler varsa veriniz çalınmış olabilir

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...