ChatGPT ile savunma yapan avukatlara rekor para cezası!

ABD'de bir havayolu şirketine açtıkları davada ChatGPT tarafından üretilen sahte bilgileri kullandığı iddia edilen avukatlar para cezasına çarptırıldı.

ChatGPT ile savunma yapan avukatlara rekor para cezası!
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
23.06.2023
saat ikonu 13:14
|
GÜNCELLEME:
23.06.2023
saat ikonu 13:14

ABD'de ChatGPT tarafindan üretilen sahte bilgileri mahkeme dosyasinda kullanan iki avukat ve bir hukuk firmasi 5.000 dolar (yaklasik 130 bin TL) para cezasina çarptirildi.

Manhattan'da gerçeklesen olayda avukatlar Steven Schwartz ve Peter LoDuca ile Levidow, Levidow & Oberman adli hukuk firmasi, Kolombiya havayolu sirketi Avianca'ya karsi açtiklari yaralanma davasinda, OpenAI'nin gelistirdigi yapay zeka sohbet robotu ChatGPT tarafindan üretilmis sahte bilgileri kullandigi tespit edildi.

"YAPAY ZEKANIN KULLANIMINDA SORUN YOK AMA..."

Avukat Steven Schwartz olayi itiraf ederken, Bölge Yargici P. Kevin Castel ise hukuki çalismalarda yapay zekanin kullanilmasinin esas olarak yanlis bir sey olmadigini, ancak avukatlarin mahkemeye sundugu bilgilerin dogrulugunu kanitlamakla yükümlü olduklarini belirtti.

Yargiç, "Teknolojik gelismeler yaygin bir sekilde kullaniliyor ve güvenilir bir yapay zeka aracinin kullaniminda dogal olarak yanlis bir sey yoktur. Ancak mevcut kurallar, avukatlara sunumlarinin dogrulugunu saglama görevi yüklemektedir." ifadelerini kullandi.

ChatGPT ile savunma yapan avukatlara rekor para cezası!

Yargiç, avukatlarin ve hukuk firmalarinin yapay zeka araci ChatGPT tarafindan olusturulan sahte alintilara ve hayali hukuki bilgilere inanarak bu sorumluluklarini terk etmis olduklarini vurguladi.

Öte yandan hukuk firmasi Levidow, Levidow & Oberman, mahkemenin kendilerine yönelik "kötü niyetle hareket ettikleri" yönündeki iddialarina katilmadiklarini belirten bir açiklama yayinladi. Firma açiklamasinda "bir teknoloji ürününün tümüyle kurgusal dava üretebilecegine inanmayarak iyi niyetle hata yaptik" dedi.

CHATGPT, BILGI UYDURMASIYLA GÜNDEMDE

ChatGPT daha önce ABD'li bir hukuk profesörünü cinsel tacizle suçlamis ve bu iddiasini Washington Post Gazetesi'ndeki bir rapora dayandirmisti. Fakat öyle bir rapor gerçekte hiç olmadigi ve tamamen yapay zeka tarafindan uyduruldugu ortaya çikmisti.

Google'in ChatGPT'ye rakip olarak gelistirdigi Bard adli sohbet robotu da, James Webb Uzay Teleskobu hakkindaki bir soruya yanlis cevap vermesiyle tepki çekmisti.

OpenAI, yeni nesil dil modeli GPT-4 ile birlikte ChatGPT'yi daha iyi hale getirdiklerini ve yanlis bilgi vermesinin büyük ölçüde önüne geçtiklerini açiklasa da, sohbet robotunun hala tam olarak kusursuz olmadigi anlasiliyor.

Kaynak: The Guardian, Derleyen: Ömer Faruk Dogan - TGRT Haber

ETİKETLER
#yapay zeka
#avukat
#mahkeme
#hukuk
#Ağustos ayı
#Ay ışığı
#chatgpt
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.