Türkiye'de yaşanan deprem sonrası gözler arama-kurtarma çalışmalarına çevrildi. Binlerce kişi için tüm dünya seferber olurken, FINDER MK4 gibi teknolojinin de yine bu çalışmalara dahil edilmesiyle süreç hızlanacaktır. İşte kalp atışından enkaz altındaki canlıyı tespit eden MK4'ün özellikleri...
Yaşanan deprem etkisini hala sürdürürken, dünyanın dört bir yanından herkes seferber olmuş durumda.
7.8 ve 7.7'lik depremin ardından binlerce kişi enkaz altında kalırken, gözler arama-kurtarmalara çevrildi. Daha önce birkaç ülkede kullanılan FINDER MK4'ün, Türkiye'de kullanılıp kullanılmayacağı merak konusu.
Meksika ve Nepal'daki afetlerde kullanılan FINDER MK4, NASA-JPL tarafından geliştirildi.
Cihazın teknolojisi enkaz altında kalan canlıyı kalp atışıyla tespit etmeye yarıyor.
El çantası büyüklüğündeki MK4, lityum pil ile çalışıyor. Gönderdiği düşük güçlü mikrodalgalar ile kalp atışını açığa çıkaran ürün, enkaz altındaki depremzedeyi bu şekilde tespit ediyor. Cihaz ayrıca 30 fit (9 metre) moloz yığınlarına veya 20 fit (6 metre) katı betona nüfuz etme özelliğine sahip.
Arama kurtarmalarında özellikle bilincin açık olması ve depremzedenin ses vermesi büyük önem taşırken, MK4'ün böyle bir tepkiye ihtiyacı yok. Baygınlık geçiren veya enkaz altından ses veremeyen kişilerin kalp atışı bu cihaz tarafından algılanıyor ve iletiliyor.
25 bin dolarlık bir fiyata sahip olduğu söylenen ürünün, Türkiye'ye yardım için 15 bin dolardan gönderilebileceği söyleniyor.