Tgrt Haber

James Webb'den muhteşem görüntü! Atbaşı Bulutsusu'nun en net fotoğrafını çekti

30 Nisan 2024 13:27 - Güncelleme : 30 Nisan 2024 13:27
James Webb'den muhteşem görüntü! Atbaşı Bulutsusu'nun en net fotoğrafını çekti

James Webb Uzay Teleskobu, Atbaşı Bulutsusu'nun keskin kızılötesi görüntülerini yakaladı, bu da bulutsunun karmaşıklığını yepyeni bir ışık altında gösterdi.

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, gökyüzümüzdeki en belirgin nesnelerden biri olan Atbaşı Bulutsusu'nun yakınlaştırılmış bir bölümünün bugüne kadarki en keskin kızılötesi görüntülerini yakaladı.

Bu ikonik bulutsunun "at yelesinin" tepesini veya kenarını yepyeni bir ışık altında göstererek bölgenin karmaşıklığını benzeri görülmemiş bir uzaysal çözünürlükle gözler önüne serildi.

1.300 IŞIK YILI UZAKLIKTA BULUNUYOR

Görüntü, Orion takımyıldızında Orion B moleküler bulutu olarak bilinen yoğun bir bölgenin batı tarafındaki gökyüzünün bir bölümünü gösteriyor. Çalkantılı toz ve gaz dalgalarından yükselen Atbaşı Bulutsusu (diğer adıyla Barnard 33) yaklaşık 1.300 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

James Webb'den muhteşem görüntü! Atbaşı Bulutsusu'nun en net fotoğrafını çekti - 1. Resim

Bulutsu çöken yıldızlararası madde bulutundan oluşuyor ve yakındaki bir sıcak yıldız tarafından aydınlatıldığı için parlıyor. Atbaşı'nı çevreleyen gaz bulutları dağılmış olsa da çıkıntılı sütun kalın malzeme yığınlarından oluşuyor ve bu nedenle aşınması daha zor.

James Webb'den muhteşem görüntü! Atbaşı Bulutsusu'nun en net fotoğrafını çekti - 2. Resim

Bununla birlikte gökbilimciler, Atbaşı'nın da parçalanmasına yaklaşık 5 milyon yıl kaldığını tahmin ediyor. Öte yandan James Uzay Teleskobu'nun yeni görüntüsü, bulutsunun kendine özgü toz ve gaz yapısının tepesinin aydınlatılmış kenarına odaklanıyor.

Kaynak: NASA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...