TÜBİTAK, yerli 5. Nesil savaş uçağı KAAN'a radarda görünmezlik özelliği kazandıracak gerekli yazılımları geliştirmek için harekete geçti.
Türk savunma sanayii sirketleri 5. Nesil savas uçagimiz KAAN için kollari sivadi. KAAN, 21 Subat'taki ilk uçusunda 13 dakika havada kalarak, 8 bin fit irtifaya çikmis ve 230 knot hiza ulasmisti.
Türkiye'nin milli muharip uçagi KAAN'in beyni niteligindeki bilgisayarlarin da aralarinda oldugu kritik teknolojileri üreten TÜBITAK, bu kez uçaga radarda görünmezlik özelligi kazandiracak yazilimlar ile hayati görevdeki yasam destek ve patlama önleme sistemlerini üretmek için yerli ve milli projelere odaklandi.
Uçak üstün hava hakimiyetini, yeni silahlarla artirilmis havadan havaya muharebe menzilini, yüksek, süpersonik hizda dahili silah yuvalarindan hassas ve tam vurusu, yapay zeka ve heterojen hesaplama destegi içeren "Yüksek Basarimli ve Bütünlesik Aviyonik Sistemi" ile sagliyor. TÜBITAK'in gelistirdigi sistemlerin de monte edildigi uçaga yeni yazilim ve donanimlar eklenecek.
Merkezi yönetim bilgisayari, aviyonik ara yüz birimleri, deterministik ag, çok çekirdekli gerçek zamanli isletim sistemi ve ara katmani yazilimlarinin da aralarinda oldugu TÜBITAK imzali teknolojiler KAAN'in ilk uçusunda kullanildi.
KAAN'in beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBITAK Bilisim ve Bilgi Güvenligi Ileri Teknolojiler Arastirma Merkezi tarafindan üretildi. Sistem, planlanan tarihten önce 2022'de Türk Havacilik Uzay Sanayii AS'ye (TUSAS) teslim edilmisti. Aviyonik bilgisayar sistemi, emniyet kritik ve yüksek basarimli islemci modülleriyle deterministik ve yüksek hizli iletisim altyapilarina sahip bulunuyor. Motor sistemleri yönetimi, uçus sistemi yönetimi gibi kritik hava araci yönetim fonksiyonlariyla, görev (haberlesme, seyrüsefer, AESA radar, elektronik harp, elektro-optik hedefleme ve silah) sistemlerinin veri isleme ve yönetim fonksiyonlarini bu bilgisayar gerçeklestiriyor. Görev bilgisayarlari, pilotun is yükünü azaltacak ana ve kaska monteli göstergelerin görüntülerini de üretiyor.
Çok çekirdekli milli gerçek zamanli isletim sistemi, TÜBITAK BILGEM tarafindan gelistirildi. Sistem, KAAN'in yüksek hesaplama ihtiyaçlarini karsilamak için çok çekirdekli hale getirildi ve KAAN'in ilk uçusunda ana yönetim bilgisayarlari üzerinde kullanildi.
TÜBITAK BILGEM, KAAN'in ilk uçusunda kullanilan, "uçus kontrol ve hava araci yönetim bilgisayarlari"ni, "merkezi yönetim bilgisayarlari"ni, "görev yönetim bilgisayarlari"ni, "aviyonik ara yüz birimleri"ni, "deterministik ag"i, "yüksek hizli ag"i, "çok çekirdekli gerçek zamanli isletim sistemi"ni, "ara katman yazilimlari"ni gelistirdi.
Ayrica, TÜBITAK BILGEM, KAAN'in üzerinde bulunan tüm elektronik sistemlerin birbirleriyle uyumlulugunu ölçen ve analiz eden EMC test sistemini ve KAAN'in geometrisini belirleyen ve 5. nesil hayalet uçak için radar kesit alaninin düsüklügünü saglayan "anten test sistemi"ni (NFRTF) de üretti.
TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezi (MAM), KAAN için muharip uçak pilotlarinin yüksek fiziksel dayanim gerektiren kosullarda temel yasamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri amaciyla "yasam destek sistemleri"ni, muharip uçagin degisken durumlari göz önüne alinarak yakit tanklarinda patlama ve yakit kaynamasini önlemek için "patlama önleme sistemleri"ni gelistirecek.
Kurum ayrica, KAAN'a radarda görünmezlik özelligi kazandirilmasi için özellikle kanopinin tasarim süreçlerinde kullanilmak üzere "radar sogurucu çok katmanli ince film yüzey kaplamasinin elektromanyetik olarak modellenmesi ve optimizasyonu (RASEM)" yazilimini, KAAN'a ait hava kanalina radarda düsük görünürlük özelligi kazandirilmasi için, hava kanali içine yerlestirilecek set tasarimlarini, test ve ölçümlerini, KAAN'in radarda düsük görünürlük özelligini saglamak üzere, uçaga ait radomun frekans seçici özellikte elektromanyetik tasarimi ve optimizasyonu için RASEM-RADOM yazilimini harekete geçiriyor.
KAAN'in mühimmat entegrasyonu ise TÜBITAK Savunma Sanayii Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü (SAGE) tarafindan üretilecek.
Bu kapsamda TÜBITAK SAGE, SOM A, SOM B1, SOM B2, HGK 82, HGK 83, HGK 84, NEB, GÖKHAN, KGK 82, KGK 83, GÖKDOGAN ve BOZDOGAN gibi Türkiye'nin yerli ve milli füze ve silah sistemleri ile kitlerini KAAN'a entegre edecek.