Microsoft CEO'su Satya Nadella, OpenAI'nin GPT-4 adlı yapay zeka dil modelini test etmek için kullandığı yöntemi açıkladı. Mevlana Celaleddin Rum-i detayı gözlerden kaçmadı.
ABD merkezli yapay zeka araştırma şirketi OpenAI yeni nesil dil modeli GPT-4'ü Mart ayında yayınladı. Daha karmaşık ve nüanslı girdileri anlayabilen bu model aylık 20 dolar abonelik fiyatı bulunan ChatGPT Plus'un yanı sıra Microsoft'un arama motoru Bing ile birlikte kullanılabiliyor.
Microsoft CEO'su Satya Nadella ise ChatGPT henüz Bing'e entegre edilmeden önce, GPT-4'ü erken geliştirme aşamasındayken deneyimleme şansı olduğunu açıkladı. Nadella, Wired ile yaptığı röportajda yapay zekanın yeteneklerini test etmek için Mevlana Celaleddin Rumi'nin bir şiirinden faydalandığını söyledi.
"Şimdi GPT-4 olarak adlandırılan şeyi 2022 yazında ilk gördüğümde akıllara durgunluk veren bir deneyimdi" diyen Satya Nadella, makine çevirisinin uzun süredir hayatımızda olduğunu ve büyük ilerleme kaydettiğini, ancak şiirde derin anlam yakalama becerisine sahip olmadığını aktardı.
Nadella yapay zekayı test etmek için her zaman kullandığı bir yöntemden şöyle bahsetti:
"Hindistan, Haydarabad'da büyürken, Farsça şiir okuyabilmeyi hayal etmiştim. Özellikle Urduca'ya ve ardından İngilizce'ye çevrilmiş olan Rumi'nin eserlerini. GPT-4 bunu tek seferde yaptı. Bu sadece bir makine çevirisi değildi, aynı zamanda iki dil sınırının ötesinde şiirin egemenliğini koruyan bir şeydi. Ve bu oldukça havalı."
Nadella'ya göre GPT-4 sadece makine çevirisi yapmakla kalmıyor, aynı zamanda şiirdeki inceliği de yakalayabiliyor. Bu anlamda diğer yapay zeka uygulamalarından çok farklı bir hale gelmiş oluyor.
Satya Nadella, röportaj sırasında "Microsoft onlarca yıldır yapay zekaya yatırım yapıyor, kendi büyük dil modeliniz yok muydu? Neden OpenAI'ye ihtiyaç duydunuz?" sorusuna ise şöyle cevap verdi:
"Temel modelleri onlar yapıyor ve sorumlu AI ve AI güvenliği etrafındaki araçlar da dahil olmak üzere onların etrafında çok iş yapıyoruz. Günün sonunda, birden fazla takımın rastgele şeyler yapması yerine, disiplinle bir hedefin peşinden gitmek için derinden ortak olan iki bağımsız şirketiz. 'Bunun peşinden gidelim ve dünyanın hayal gücünü gerçekten yakalayan bir şey inşa edelim' dedik."
Kaynak: Business Insider, Derleyen: Ömer Faruk Doğan