Sony ve Microsoft, bir yıldır süren çekişmenin ardından uzlaştı. Yapılan anlaşmada Call of Duty'nin PlayStation'da kalmaya devam edeceğini içeren bir anlaşma imzaladıkları duyuruldu.
Microsoft ile Sony arasında yaklaşık bir yıldır devam eden çekişme, iki şirketin uzlaşmasıyla sonuçlandı. Xbox CEO'su Phil Spencer, Call of Duty'nin PlayStation'da kalması için Sony ile bağlayıcı bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu.
Hatırlanacağı üzere Sony, Microsoft'un Activision-Blizzard'ı satın almasına tepki gösteriyordu. Call of Duty'nin Xbox'a özel olacağı ve PlayStation'dan kaldırılacağından endişe duyan Sony, daha önce Microsoft, CoD'yi PlayStation'da 10 yıl boyunca tutacağına dair söz vermesine rağmen bir türlü ikna olmamıştı.
Ancak Microsoft'un ABD'deki Activision davasını kazanmasının ardından, Sony geri adım attı. Phil Spencer'ın yaptığı açıklamayla, "Call of Duty, PlayStation'dan kaldırılacak mı?" sorusunun cevabı da açıklığa kavuştu:
"Activision Blizzard'ın satın alınmasının ardından Microsoft ve PlayStation'un, Call of Duty'nin PlayStation'da kalması için bağlayıcı bir anlaşma imzaladığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Dünya genelinde oyuncuların en sevdikleri oyunları oynamak için daha fazla seçeneğe sahip olduğu bir geleceği dört gözle bekliyoruz."
https://twitter.com/XboxP3/status/1680578783718383616
PlayStation CEO'su Jim Ryan, Microsoft'un Activision-Blizzard'a sahip olması durumunda, PlayStation 6'nın bilgilerini Microsoft ile paylaşmayacaklarını açıklamıştı. Ancak bu yeni anlaşma doğrultusunda, Ryan'ın bu sözlerinin de gerçeğe dönüşmeyeceğini söylemek mümkün.
ABD'de Federal Ticaret Komisyonu (FTC), 68,7 milyar dolarlık anlaşmaya ihtiyati tedbir konulması için mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme ise bunu reddetmişti, ardından FTC kararı temyize götürse de, yine beklediği gibi bir sonuç çıkmadı. Temyiz mahkemesi de Komisyonun geçici durdurma talebini reddetti.
Bu arada Activision Blizzard'ın Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Lulu Cheng Meservey, anlaşmaya Türkiye'nin de koşulsuz onay verdiğini duyurdu. Böylece Türkiye, Avrupa Birliği ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu "anlaşmaya destek veren ülkeler" listesine katılmış oldu.
Şu anda anlaşmayı onaylamayan bir tek İngiltere kaldı. İngiltere Rekabet ve Piyasalar Otoritesi, Microsoft ile Activision'un birleşmesi halinde rekabetin bozulacağından endişe duyulduğunu belirterek anlaşmayı reddetmişti. Ancak ABD'nin kararının ardından, bir kez daha anlaşmayı gözden geçireceğini açıkladı.
Kaynak: The Verge
Derleme: Ömer Faruk Doğan