Rusya'nın devlet uzay ajansı Roscosmos, SSCB döneminden sonra geliştirdiği ilk ağır tip uzay roketinin üçüncü denemesini gerçekleştirdi. Roscosmos'un 'gözdağı verdiği' şeklindeki haberlerin ardından roketin uzayda mahsur kaldığı söylentileri yayıldı. Bilim insanları, roketin Dünya'ya düşebileceğini söyledi.
Roscosmos uzay ajansı, Angara A5 uzay roketinin yeni güçlendiricisi için ilk kez bir hidrojen-oksijen motorunu test ettiğini açıkladı. Roket başarıyla fırlatıldı ancak saatler sonra Angara A5'in motoru yanmaya başladı.
Rusya Savunma Bakanlığı, “27 Aralık Pazartesi günü saat 22.00’de, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri tarafından Rusya Savunma Bakanlığı'nın Arhangelsk Bölgesindeki 35. devlet test kozmodromunun (Plesetsk üssü) fırlatma rampasından, büyük boyutlu faydalı yük maketine sahip ağır taşıyıcı roket Angara A-5’in üçüncü deneme fırlatılışı gerçekleştirildi.” açıklamasını yaptı.
Roket, fırlatmanın ardından görev yerine doğru başarıyla ilerliyordu. Ancak uzay aracı, hedefine ulaşmadan kısa bir süre önce motor arızası yaşadı. Motoru yanan Angara-A5, alçak Dünya yörüngesinde mahsur kaldı.
Futurism’in haberine göre, bilim insanları endişe verici açıklamalar yapmaya başladı. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinden astrofizikçi Jonathan McDowell, Twitter'da, roketin kütlesinin ve taşıma yükünün yaklaşık dört ton ağırlığa sahip olduğunu söyledi. McDowell, roketin bazı parçalarının Dünya yüzeyine kontrolsüz şekilde düşebileceğini belirtti.
Çin'in Long March 5B roketi de benzer bir durum yaşamıştı. 2021'in ilk yarısında Long March 5B kontrolsüz şekilde Dünya’ya düştü. Ancak Çin'in roketinin ağırlığı 22,5 metrik ton iken Rusya'nın Angara A5'i çok daha hafif.
Angara A5'in daha küçük zararsız parçalara ayrılması muhtemel olsa da, Rusya'nın uzay çalışmaları açısından olumsuz bir durum.