Günde 10 bin adım atmanın sağlık için olmazsa olmaz bir şart olarak gösterildiği bulgu üzerine yeni bir araştırma yapıldı. 72 bin kişinin verilerine göre yaşam tarzına göre ideal adım sayısı ortaya çıkarıldı.
Uzun saatler masa başında oturmak, artık neredeyse modern çağın laneti. Kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser ve erken ölüm riski... Bunların hepsi uzun süre hareketsiz kalmakla doğrudan bağlantılı. Peki ya bu riskleri sadece adım atarak azaltmak mümkün mü?Yeni bir araştırmaya göre evet, hem de düşündüğümüzden çok daha az adımla!
Avustralya'daki Sidney Üniversitesi'nden halk sağlığı bilimcisi Dr. Matthew Ahmadi liderliğindeki ekip, Birleşik Krallık’ta yürütülen uzun soluklu Biobank araştırmasının 72 binden fazla katılımcısının verilerini analiz etti. Katılımcıların sağlık durumları ortalama 6 yıl 9 ay boyunca izlendi. Bileklerine takılan hareket ölçerlerle bir haftalık adım sayıları ve oturdukları süreler tespit edildi.
Ortalama olarak insanlar günde 10.6 saat oturuyordu. Araştırmacılar, bu süreden daha fazla oturanları "yüksek düzeyde hareketsiz" olarak tanımladı. Ancak işin heyecan verici kısmı burada başlıyor: Günde 9.000 ila 10.000 adım atanlar, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini %21, ölüm riskini ise %39 oranında azaltıyor.
Daha da dikkat çekici olanıysa, bu etkinin yarısı yalnızca 4.000-4.500 adımda kendini göstermeye başlıyor. Bu sayılardaki adımla bile sağlık risklerinde ciddi bir düşüş yaşanıyor.
Dr. Ahmadi bu bulgularla ilgili şunları söyledi:
“Bu, uzun süre hareketsiz kalan insanlar için bir ‘hapisten kaçış kartı’ anlamına gelmiyor. Ancak önemli bir halk sağlığı mesajı veriyor: Her hareketin önemi var ve insanlar, kaçınılmaz hareketsiz zamanların sağlık üzerindeki sonuçlarını dengelemek için günlük adım sayılarını artırabilir ve artırmalı.”
Araştırma, özellikle günün büyük kısmını oturarak geçiren masa başı çalışanları için umut verici. Elbette hareketsiz geçirilen süreyi azaltmak hala önemli ama artık biliyoruz ki adım atmak, bu riski ciddi ölçüde azaltabiliyor.
Çalışmanın sonuçları British Journal of Sports Medicine adlı dergide yayımlandı.